Вторник, 26 Май 2020 17:53

РУО – Смолян в подготовка за ДЗИ и за отварянето на детските градини

РУО – Смолян в подготовка за ДЗИ и за отварянето на детските градини
|||| |||| ||||
„Всички детски градини на територията на област Смолян са готови да отворят от 1 юни. 50 % от родителите са изявили желание децата им да посещават детски градини. Най-висок е процентът в общините Смолян и Златоград, а най-нисък в община Чепеларе“. Това каза началникът на РУО – Смолян Мария Семерджиева. По думите й в момента тече подготовка на детските заведения за посрещане на децата – дезинфекцират се, окосява се тревата в дворовете. „По препоръки на здравното министерство в групите трябва да бъдат до 16 деца. Там, където има повече, ще се обособят отделни пространства в самите групи, за да не допускаме да се струпват на едно място. Изготвяме графици, според които сутрин децата от определена група ще се приемат в определен час, за да не се допускат струпване на родители“, каза още Семерджиева.
 
В момента РУО осъществява подготовка и за провеждането на ДЗИ. Първият изпит е по Български език и литература и ще се проведе на 1 юни. Изпитът ще започне в 9 часа. На него ще се явят 721 зрелостници, разпределени по 10 в 96 зали в 21 училища. 293 са определените квестори. „Проявили сме разбиране към квесторите с хронични заболявания и към тези, които са в рисковата група - около 60 години, да не участват в изпитите“, отбеляза Мария Семерджиева. Определени са и 10 консултанта за учениците със СОП.
На втория ДЗИ ще се явят 612 ученици, по различни учебни предмети. Определени са 93 зали в 18 училища, 278 квестори и 7 консултанти за зрелостниците със СОП. Допълнително са осигурени 20 учители - консултанти по чужд език. На третият ДЗИ ще се явят 5 ученици, разпределени в 3 зали в три училища, 16 са квесторите и двама учители по чужд език. „По време на изпитите допускането на учениците ще стане рано сутринта. Дворовете на училищата ще бъде разчертани на отстояние от 1,50 м, за да не става струпване. Осигурени са и полицаи, които ще следят за спазване на реда. На входа ще се извършва дезинфекция и сутрешен филтър. Учениците трябва да си носят маска и да се спазват всички хигиенни изисквания. Училищата се дезинфекцират в момента, осигурени са всички необходими материали, за да опазим живота и здравето на ученици, квестори и консултанти. Същите процедури предстоят и за НВО, на които ще се явят 835 ученици през юни“, каза началникът на РУО – Смолян Мария Семерджиева.

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!