РЗИ-Смолян извършва специфичното изследване за малария

maroko_046Маларията е паразитно заболявяне, което се причинява от маларийни плазмодии. След завръщане от страна с разпространена малария е необходимо личния лекар да бъде уведомен за проведеното пътуване. Всяко температурно състояние по време на пребиваването или три години след завръщането от малариен район, независимо от поставената диагноза, може да бъде проява на тази паразитоза. Това налага незабавно извършване на специфичното изследване за малария в паразитологична лаборатория. Изследването може да бъде направено и в РЗИ Смолян, съобщи д-р Милена Даракчиева - началник на отдел “ Медицински изследвания” в Дирекция “ Надзор на заразните болести“ при Регионална здравна инспекция - Смолян.
Заразяването става чрез ухапване от  комари, които преди това са смукали кръв от болен  човек. Всички хора са възприемчиви. Траен имунитет след преболедуване не се създава. Ваксина все още няма. С попадането на паразита  в кръвта започват оплакванията – обща отпадналост, неразположение, главоболие, безапетитие и  втрисане.
Типични  за маларията са  циклични температурни пристъпи с ясно изразени три  фази – втрисане, висока температура и изпотяване. Те  продължават от 6 до 12 часа, като се проявяват най – често между 9 и 15 часа. Тези пристъпи  се повтарят през определени интервали от време, в зависимост от вида на маларийния плазмодий – всеки ден или през един или два дни.
В началото на болестта, след преминаване на пристъпа и до настъпването на следващия, болният се чувства добре. Но много скоро общото състояние се влошава, съзнанието е объркано, черният дроб и далакът се увеличават. Едно от най-тежките усложнения  е маларийната кома, проявена с пълна загуба на съзнанието, поради поразяването на централната нервна система.
 

повече информация за заболяването вижте тук

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре