Четвъртък, 21 Март 2019 15:44

РЗИ – Смолян организира профилактични прегледи за рак на гърдата

РЗИ – Смолян организира профилактични прегледи за рак на гърдата

В дните от 28 до 30 март в РЗИ – Смолян ще се проведат профилактични прегледи за рак на гърдата. Инициативата е по повод Световния ден на здравето 7 април и има за цел да насърчи жените към редовна профилактика. Прегледите ще бъдат извършени от д-р Емилия Минчева и д-р Гинка Проданова – специалисти по „Образна диагностика“, и са с цена 10 лева. Предварителното записване е на тел. : 0301/ 5-89-30.   

При кои жени има по-голям риск:

  • Жени, които вече са боледували от рак а гърдата;
  • Жени, които имат близки роднини, боледували от рак на гърдата;
  • Жени, които са на възраст над 40 години;
  • Жени, които са родили първото си дете след 30 години или въобще не са раждали;
  • Жени, които приемат противозачатъчни медикаменти повече от 5 години;
  • Жени, които консумират големи количества алкохол;
  • Жени, които имат киста в гърдата.

Какво трябва да направим?

Профилактиката е единствената възможност за ранно диагностициране и лечение. Добре е да поговорите с лекаря си дали при вас има фактори, които увеличават възможността за развитие на заболяването. Посъветвайте се за честотата и ритъма на контролните прегледи.

През 2018 година в профилактичните прегледи за рак на млечна жлеза, организирани от Регионалната здравната инспекция се включиха 198 жени на възраст от 18 до 83 години.

ПРЕСЦЕНТЪР РЗИ - СМОЛЯН

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!