Menu
Четвъртък, 09 Август 2018 20:12

РЗИ - Смолян стартира лятна АНТИСПИН кампания с безплатни изследвания за ХИВ/СПИН и сифилис

Публикувана от Прочетена 2091 пъти

И това лято Регионалната здравна инспекция в Смолян предоставя възможност на хората да проверят безплатно своя ХИВ – статус и да се изследват за сифилис чрез т.нар. „Бърз тест”. Инициативата ще продължи до края на м. септември и е в рамките на Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално-преносими инфекции. Изследванията ще се извършват всеки работен ден от 9,00ч. да 16,00ч. в Приемния кабинет, намиращ се на първия етаж на инспекцията. На 13 август от 10 до 14 часа мобилен екип ще предлага безплатно и анонимно изследване за ХИВ/СПИН и сифилис в МБАЛ – Златоград, а на 14 август – в Специализирана болница за рехабилитация „Орфей” - Девин.
От началото на годината до 9 май 2018 г. в България са открити нови 95 ХИВ –серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната ни стават 2810. Съотношението на инфектираните мъже и жени, от общия брой регистрирани лица за тази година е приблизително 8:1 (мъже/жени). Над 90 % от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път, а 5,3 % – при инжекционна употреба на наркотици.
В РЗИ – Смолян 200 души (69 мъже и 131 жени) са се изследвали за ХИВ/СПИН в периода 01.01.2018г. – 31.07.2018г. Няма констатирани положителни резултати. Най-честите причини за проверка на ХИВ –статуса са свързани с издаването на документи при бременност, осиновяване, пътуване в чужбина или предстоящи хирургични интервенции.

РЗИ – Смолян припомня, че СПИН се причинява от вирус, който се съдържа в:
 кръвта;
 семенната течност;
 влагалищния секрет;
 майчината кърма.

Има три начина за предаване на ХИВ:
 полов – най-често при сексуален контакт без презерватив;
 кръвен – най-често при използване на замърсени с инфектирана кръв инструменти за инжектиране от инжекционно употребяващите наркотици лица;
 от заразена майка на новородено – по време на бременност, раждане и кърмене.

Начини за предпазване от ХИВ инфекцията:
 Постоянни и верни партньори с проверен ХИВ статус;
 Избягване на случайни сексуални контакти;
 Използване на презерватив при всеки сексуален контакт;
 Избягване на употребата на общи игли и спринцовки;
 Профилактика с антиретровирусни медикаменти на ХИВ-позитивни бременни жени за предпазване на новороденото.
Важно е да се помни, че нормалното битово общуване с хора, живеещи с ХИВ, не носи риск от заразяване.

ПРЕСЛИСТ РЗИ - СМОЛЯН

 

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!