С архиерейска св. Литургия храм „Св.вмчк Георги Победоносец” в гр. Смолян чества своя празник

. . . .

Днес, 6 май, втория ден на Възкресение Христово съвпада с почитането на паметта на свети великомъченик Георги Победоносец. По този повод Негово Преосвещенство Смолянският епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия, възглави празничната св. Литургия в храм „Св.вмчк Георги Победоносец”- гр.Смолян.В богослужението взеха участие секретарят на Архиерейското наместничество свещеноиконом Запрян Шиков и предстоятелят на храма отец Георги Атанасов.

Много богомолци от града и околностите се стекоха в храма, за да съучастват молитвено в Божествената света Литургия. Те бяха зарадвани от архиерейското посещение, което усили усещането им за празничност. Най-щастливи бяха именниците, дошли от рано сутринта, за да попросят закрила от този дивен Божи угодник.Многократно в хода на литургията прозвуча пасхалният тропар:

Христос възкръсна от мъртвите,
със смъртта си смъртта победи
и на тия, които са в гробовете, дарува живот!

 Красивите литургични песнопения бяха изпълнени от  хористи при храма, под ръководството на презвитера Юлияна Атанасова.

В края на богослужбата викарният епископ се обърна към вярващите с вълнуващо слово, в което проследи най-важните моменти от житието на светеца.Великомъченикът е пострадал за Христа през 3 век по време на гоненията на римския император Диоклетиан.Млад и богат, удостоен с военен чин, Георги не се вълнува от насладите на този свят. Той открито изповядва християнската вяра, извършва много чудеса и загива мъченически. По целия християнски свят светецът е почитан като предан на Христа угодник, като страдалец, увенчан с блестящия венец на неувяхващата слава”, каза в словото си владиката.

Духовното събитие завърши с празничен водосвет, многолетствие, провъзгласено от иконом Запрян Шиков и с архиерейско благословение за здраве, мир, любов и благоденствие.Епископ Висарион преподаде на всички архипастирския и светителски благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.

Сийка КЕТЕВА
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре