Menu
Събота, 29 Юли 2017 14:01

С Богородични светини отбеляза своя празник за 11-и път катедрален храм „Св. Висарион Смоленски

Написана от
С Богородични светини отбеляза своя празник за 11-и път катедрален храм „Св. Висарион Смоленски снимки: община Смолян
С Богородични светини отбеляза своя празник за 11-и път катедрален храм „Св. Висарион Смоленски". Частици от одеждите-покрова и ризата, на Майката Божия бяха  донесени в петък ритуално от Пловдивска св. митрополия специално за празника на храма в Смолян. Стотици родопчани почетоха днес храмовия празник на православната катедрала и се поклониха с молитва  пред светините на Богородица. Богомолците изпълниха църквата, където бе отслужена архиерейска света Литургия, оглавена от Знеполски епископ Арсений и Константийски епископ Яков.  В службата участваха  духовници от Смолян, Пловдив и Видин.
 
sv visarion sv visarion 1

Празничните богослужения бяха в прослава на вярата и делото на епископ Висарион Смоленски, станал преди четири века мъченически символ на православна Родопа планина. Сред гостите бяха ктиторите на храма семейство Здравка и Тодор Баткови, депутатът д-р Даниела Дариткова, областният управител Недялко Славов, кметът Николай Мелемов и съпругата му Валентина  и др.
 
sv visarion 2 sv visarion 5

След края на днешната архиерейска света Литургия епископ Арсений изнесе проповед, в която припомни делото на последния родопски епископ, загинал мъченически за православната вяра. Той посочи, че
по време на турското робство България е била изправена пред едно от най-големите си изпитания за своето съществуване, но оцелява, защото е имала Св. Патриарх Евтимий и Св. Висарион Смоленски. Владиката каза, че  днес сме изправени пред още по-голямо изпитание, защото чезне не само държавата ни, чезне родът и народността ни. Епископът призова, че ако ние не избавим от бунището на предателствата ни и забрава драгоценният бисер -  народната святост, осиромашали, голи и боси духом, ще станем роби на чужди, неправославни и нехристиянски цивилизации и култури.
 
sv visarion 6 sv visarion 7
 
"Ако не престанем да продаваме православната си вяра, кога за 30 сребърника, кога за паница леща, то ние ще погинем и физически, и духовно. Обезверяващи, с всеки изминал ден ние погиваме", посочи още в проповедта си Знеполският епископ. Според него България сега е един прикован на болничен одър смъртник.  Боже, по молитвите на Св. Висарион Смоленски, запази страната ни православна, благопожела  епископ Арсений.
След края на Архиерейската св.Литургия  беше раздадена благословена трапеза.
 
Пресцентър на община Смолян
 

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!