С дефектирали машини и неявили се членове на СИК започна изборния ден в област Смолян

Снимка: Агенция "Фокус"
Изборният ден в секциите на територията на област Смолян започна в 7:00 часа, но с някои проблеми,  съобщава Агенция  "Фокус“.  Председателят на Районната избирателна комисия – Смолян,  Росица Чакърова: "Проблемите, които постъпват като обаждания в РИК са, че има неявили се членове на секционни избирателни комисии /СИК/, като в момента се правят замени и новоназначените хора ще заемат местата си. В няколко общини има машини, които дефектират. Бюлетините, които излизат от машината или не се четат, или са накъсани, или нагънати и не е отразен вота на гласоподавателя. Секционната комисия взема решение на място след като се види, че вотът не е отразен дали да допусне лицето дали да гласува с хартия, или не. Ако на бюлетината, която е излязла от машината е накъсана, не се чете или изобщо не е изкарана, от СИК допускат лицето да гласува с хартиена бюлетина. С това решение на комисията се създава и протокол. Хората не са ощетени и им се дава възможност да упражнят правото си на глас“.

Тя уточни, че в една секция, № 2 в община Чепеларе машината изобщо не е стартирала още вчера при тестването. С решение от тази сутрин е преустановено гласуването със специализирано устройство там и са преминали само на хартия.

"В сравнените с предходните избори сега имаме проблеми с машините и добре, че имаме вариант с хартия, за да може хората да упражнят правото си на глас“, коментира Чакърова.

Първите резултати за избирателна активност в област Смолян, ще станат ясни след 11:00 часа.
 
Източник: Агенция "Фокус"
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре