Четвъртък, 13 Август 2020 20:08

С два въпроса при Симеона Савова-Коруева, художник, директор на Професионална гимназия за приложни изкуства в Смолян

Симеона Савова-Коруева
Симеона Савова-Коруева|||| Симеона Савова-Коруева|||| ||||

Симеона Савова-Коруева е от 10 години директор на Професионална гимназия за приложни изкуства - Смолян. Родена и живее със съпруга си и двете им деца в Смолян. Завършила е „Живопис“ във Великотърновския университет, а преди това „Дърворезба“  в Художествената гимназия в Трявна. Израснала в семейството на художници – Катя и Петър Савови, което определя и творческата й съдба. За нея смисъла на професията й е: „Чувствам удовлетворение, когато успея да пробудя твореца в децата.“

 - Госпожо Савова-Коруева, през Новата учебна година как ще  задържите  успешното учебно и творческо лице на Художествената гимназия?

 - Стараем се да преодолеем минусите на пандемията, която  ни постави в необичайна и неприятна ситуация. Обучението е процес, при който е нужно да се изгради най-вече специфична връзка между учител и ученик, а тя се базира на доверието. В тази връзка живото общуване е незаменимо. Педагогиката има десетки прийоми,  които се градят именно на това общуване лице в лице. За съжаление от март тази година нещата се промениха коренно. Знаете, училищата в цялата страна преминахме  на дистанционно обучение. Начините на преподаване коренно се измениха. Учехме се в движение да общуваме през екраните на компютрите си, но нима емотикон на усмивка може да замени топлината на истинската  такава?

При това положение се наложи и стратегията за популяризиране на гимназията ни да се промени. Преди организирахме срещи с ученици в основните училища в града и региона.   Разяснявахме специалностите, по които обучаваме, и предимствата на гимназията ни. Организирахме дни на ,,Отворени врати“. Наши учители в директен контакт показваха техники, с които работим в училище. Разглеждаше се самото училище - коридорите му са своеобразна галерия. Музеят на училището е уникален със изработените от ковано желязо и вълна предмети за бита - всички те са дело на нашите възпитаници!

 Много ми се иска новата учебната година освен да започне присъствено и да продължи така. За целта в училището ни се извършват доста промени през това лято. Подготвят се нови ателиета и класни стаи, за да може всеки клас да има своите индивидуални ателиета по живопис, по рисуване и класни  стаи, в които преподавателите ще се местят, а не учениците. Закупуваме единични чинове и маси и разместваме оборудването в стаите, за да се спази изискването за дистанция.                        

- Как Ви хрумна  сполучливата идея да представяте достиженията на гимназията във Фейсбук на завършилите през годините ученици, а  и на сегашните?

- Доскоро неглижираната от мен  Фейсбук страничка на училището се оказа прекрасен форум за изява, както за бивши възпитаници на Професионалната гимназията за приложни изкуства, така и за популяризирането ни като творческо  училище. Тук е мястото да благодаря на Захаринка Куцева - учител по български език и литература при нас, за прекрасната идея.

Заради извънредното положение всичко, което правихме в досегашния формат, бе неосъществимо. Налагаше се да измислим начин да достигнем до хората по друг път. Колкото и много да са недостатъците на електроните форуми за общуване, имат и положителни страни - достига се много бързо до голяма група хора. За да се популяризираме, направихме две виртуални изложби на настоящите ни ученици с работите им по време на дистанционното обучение. Като естествено продължение на тази идеята се получи и представянето на достиженията на завършилите вече наши възпитаници във Фейсбук.  Те откликнаха радостно на поканата, изразяват си отношението към училището и учителите, показват творческите си достижения, чувстват се в кръга на голямото ни училищно семейство. Независимо какви професии упражняват сега, нашите бивши възпитаници продължават да се занимават с изкуство под една или друга форма. Търсят го в живота си и го намират, черпейки от него вдъхновение и сила. Това отношение към света и към изкуството до голяма степен е възпитано от учителите в гимназията.

Това, което направихме заради пандемията, даде резултат. Осъществихме без проблем пълен прием на талантливи ученици в осми  клас. Иска ми да пожелая на всички ни да сме здрави, приятна почивка на тези, които вече почиват, и спорна и ползотворна работа на тези, които още работят.

Въпроси и снимка: Росица Примовска

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!