С изкуства и развлечения отбелязаха Европейските дни на наследството в община Мадан

С изкуства и развлечения отбелязаха Европейските дни на наследството в община Мадан

Всяка година през месец септември 50-те държави, подписали Европейската културна конвенция, участват в Европейските дни на наследството /ЕДН/ – съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия.
Община Мадан за поредна година се включи в инициативата, чиято тема през 2019 г. е „Изкуства и развлечения”. Общинска администрация организира фотоизложба на тема: „Мадан – кътче от рая” на младия и талантлив фотограф Раиф Местанов.

На същата тема в градска библиотека „Антон Страшимиров” беше представена изложба на картини на съвременни автори, на творби, класирали се в конкурса „Мадан – кътче от рая”, както и на макети на родопски къщи, изработени от ученици от СУ „Отец Паисий” гр.Мадан.

Младежкият парламент при НЧ „Иван Вазов-1999” гр.Мадан прожектира пред самодейците към читалището видео урок на тема: „България в Европейския съюз”. НЧ „Родолюбец-1965” с.Боровина пресъздаде стария български обичай „Седянка”, когато в миналото младите хора, които са готови за женитба, са се събирали на седенки. Миналото на село Върбина оживя в старите фотографии, подредени във фотоизложба на тема: „Историята на село Върбина”, организирана от НЧ „Братан Шукеров-1953”. Самодейците от НЧ „Младост-2008” с.Лещак се запознаха с един от старите местни занаяти, който се е съхранил и до днес – изработването на родопски везани терлици.

Работилница за изработването на изделия от текстилни и природни материали беше организирана в НЧ „Н.Й.Вапцаров-1997” с.Средногорци, а НЧ „Иван Вазов-1958” с.Буково проведе конкурс за рисунка за децата от ДГ „Пролет” с.Букова поляна.

Община Мадан осигури безплатен достъп до Кристална зала „Родопски кристал” на 21.09.2019 г.
Проведените инициативи са включени в официалния календар на ЕДН 2019 г.

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре