С космическия глас на Валя Балканска откриха обновения Планетариум в Смолян

Снимка: Адриан Кулев

Скосмическия глас на голямата родопска певица Валя Балканска, бе открит обновеният Планетариум с Астрономическа обсерватория в Смолян, който е и най-големият в страната. Под съпровода на гайдаря Петър Янев, певицата, чийто глас се носи в космоса, изпълни песента “Едно се лудо изрука”. 

Лентата прерязаха кметът на Смолян Николай Мелемов, областният управител Захари Сираков, директорът на Планетариума Цветелина Генчева и ръководителят на проекта за реновиране Любомир Равелов. 

Първоначално ще работи от вторник до събота, като амбициите са след като екипът се увеличи да роботи 7 дни в седмицата. 

Емблематичната звездна институция отваря врати на 6.09.1975 г. и за изминалите 49 години се доказва като най-популярната туристическа дестинация в града и страната. Планетариумът е посетен от почти 3 милиона ученици, граждани от страната и туристи от чужбина. Проведени са над 30 000 лекции-сеанси в звездната зала и 6 000 демонстрационни наблюдения с телескопи – дневни на Слънцето и вечерни на нощните небесни светила. За тези години основен ремонт не е извършван, а само частични. След спечелен проект на Община Смолян в края на декември 2020 г. се подписа договор за безвъзмездна финансова помощ и стартира изпълнението му. 

Общата стойност на проекта е 4 403 997.59 лв.
 
Източник: Дарик.бг
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре