С литературна среща РЗИ-Смолян отбеляза 59 години от създаването си

По повод 59-годишнината от създаването РЗИ - Смолян, ръководството на РЗИ – Смолян  срещна служителите си с двама родопски творци - Елена Хайтова и Никола Гигов. Срещата се състоя на 8 декември в залата на инспекцията. Чрез тяхното слово присъстващите се докоснаха до красотата и силата на човешките добродетели и ценности. Защото, ако медиците се грижат за физическото здраве на хората, то творците са тези, които помагат на духа ни и духовното ни здраве, коментират от инспекцията.

Приветствайки служителите с празника, директорът д-р Мими Кубатева припомни, че въпреки различните преобразувания през дългата й история, мисията на инспекцията винаги е била една – опазване здравето и подобряване качеството на живот на хората. Тя благодари за всеотдайния труд на всички бивши и настоящи служители, утвърдили институцията като авторитетна, спечелила доверието на нашите съграждани. „Постигнатите резултати и високите оценки на Министерството на здравеопазването и на обществеността говорят за качеството на нашия труд и отговорност да продължаваме да подхождаме към своите задължения с професионализъм“, каза още д-р Кубатева.

Писателят Никола Гигов припомни, че в древността най-заслужилите хора са били поетите и медиците. Поетите ги наричали „херувими”, а медиците –„серафими”, ангели пратени от небесата за да служат на хората. Според него две са най-важните букви в азбуката. Буквата О – „обичам” и буквата П – „помагам”. Затова и цялата азбука е за хората, които обичат и помагат. Писателят заинтригува присъстващите с философията на орфизма и с интересни моменти от живота на Орфей – „по-дивен от седемте чудеса на света”. Служителите чуха и непознати факти за Спартак, поместени в най-новата книга на Никола Гигов, „Спартак – вулканът на свободата”. Своеобразният реставратор на миналото подчерта, че древното ни величие спи в нашата земя, но ще трябват години, за да го открием. Той пожела на всички българи да се изправят и да полетят, защото имат криле – крилете Орфей и Спартак!

Опазването на нашия дух и език винаги е било цел на моя баща – сподели  писателката Елена Хайтова. Тя поднесе чрез емоционалното си слово своите спомени за големия български творец академик Николай Хайтов – „родопчанин и българин до мозъка на костите си”. Авторката говори за творбата си „Баща ми – най-дивият разказ” и разкри моменти от трудният му, изпълнен с борби живот в името на всичко българско. Елена Хайтова сподели и част от заветите на баща си към нея и към идните поколения: „Вярвай в оправянето на света, дори ако някой ти казва, че той утре ще загине. Ако днес има дъжд, вярвай, че утре ще грее слънце. Бъди честен, когато пишеш, и откровен, защото фалшът най-вече прозира в написаното от теб.” Тя пожела на присъстващите да не спират да търсят корените на родолюбието и да не забравят, че човещината е  по-голяма от всичко.
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре