Menu
Сряда, 07 Февруари 2018 10:27

С необичайно мнозинство приеха Бюджет 2018 на Смолян

Публикувана от Прочетена 953 пъти

С необичайно  мнозинство бе приет Бюджет 2018 на Смолян, като  24 гласа бяха „за“, 1 „против“ и 4-ма „въздържали се“. Дебатът за най-важната финансова рамка продължи три часа, за разлика от миналата година, когато Смолян си имаше бюджет едва през лятото,  този път той бе приет от първият опит. В подкрепа на за финансова рамка в размер на 37 722 622 лв. гласуваха съветници от всички политически групи, представени в местният парламент. В залата имаше известни корекции по пера Единственият глас, който бе против е на председателят на групата на БСП Стефан Събрутев, който изрази силно съмнение в изпълнението на приходната част от местни налози.

Преди гласуването, кметът Николай Мелемов посочи, че проектът за бюджет е съобразен с икономическите тенденции и план за развитие, целящи постигане на достоен стандарт на живот, съвременна инфраструктура, привлекателна жизнена среда, съвременни условия за образование, бизнес и инвестиции. Той е изработен след съществен анализ на база извършените разходи и постъпилите приходи и разчет на очакваните приходи и разходи за 2018 г., съгласно приоритетите, заложени в програмата за управление.

Бюджетът на община Смолян е в размер на 37 722 622 лв. Субсидията от републиканския бюджет за т.г. ще бъде в размер на 23 377 715 лв. Общината залага на данъчни приходи от 3 675 000 лв. и неданъчни постъпления в размер на 11 737 199 лв.
През настоящата година средствата за образование се увеличават с 19 на сто и достигат до 12 144 981 лв. Заложени са и 860 100 лв. за зимно поддържане и снегопочистване на пътищата .

Председателят на Комисията по бюджет и финанси Стоян Иванов заяви на сесията, че този бюджет е изработен на база местни данъци и такси, които са запазени в същия размер. „Това е най-реалният бюджет през последните години, с който ще осигурим спокойствието на нашите граждани и едно стабилно развитие на общината“, посочи още Иванов.

На противоположното мнение бе Стефан Събрутев, според когото пък бюджетът е небалансиран и най-слабия от 15 години насам.

Източник: dariknews.bg

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!