С около 25 по-малко ще бъдат първокласниците на есен

|||| |||| ||||
С около 25 по-малко ще бъдат първокласниците на есен

С около 25 по-малко ще бъдат първокласниците на есен

Публикувана от / Общество / Четвъртък, 14 Януари 2021 15:58

Демографската криза продължава да оказва негативно влияние в област Смолян. По предварителни данни на есен се очаква в класните стаи да влязат с около 25 първокласници по-малко в сравнение с миналата година. „Броят на децата в областта ни продължава да намалява. За следващата учебна година очакваме около 625 първокласници.

Искрено се надявам, че ще дойдат времена, в които да се похвалим с увеличаване броя на децата, а от там и на учениците. Но на този етап демографската тенденция е негативна“, каза началникът на РУО – Смолян Мария Семерджиева. 58 са училищата на територията на област Смолян. Тази учебна година три училища бяха закрити – едно в неделинското село Средец и две в община Девин – основните училища в с. Селча и в с. Осиково.

„Дълги години защитавахме статута на защитени училища, но за съжаление не останаха деца в тях така, че да отговарят на нормативните изисквания. Ние сме региона с най-много средищни и защитени училища в страната. Намаляването на броя на децата е по-силно изразено в селата. Имаме няколко училища с 10 ученици и наистина там тенденциите са доста притеснителни“, каза още Семерджиева. По думите й закриването е едно училище е много тъжно решение, защото все пак в тези институции в годините назад е имало живот. „Всяко дете има право на качествено образование, но когато останат едно или две деца се нарушава едно от изискванията на закона, а именно децата да получават обучение, възпитание и социализация.

Няма как като са едно или две деца да се изпълни процеса на социализацията и те да бъдат в нормална за развитието им среда“, категорична беше началникът на РУО - Смолян. На този етап не се очертава закриване на нови училища в региона ни през есента, но всичко зависи от решението на родителите дали ще останат в даденото населено място или ще търсят препитание другаде. По отношение на професионалното образование Мария Семерджиева отбеляза, че в последните години има повишаване на интереса към него. Тази учебна година паралелките в професионалните гимназии на територията на областта са пълни.

„Деца с доста висок бал се насочиха именно към тях и аз смятам, че трябва да продължи развитието на професионалното образование. Благодаря за подкрепата на бизнеса в региона, както и на родителите, които откликваха на проведените информационни срещи“, заяви началникът на РУО – Смолян.

Вашият FACEBOOK коментар ...
Статии с етикет:

Проблясъци

  „Живот без любов аз считам за греховно и безнравствено състояние.” - Винсент Ван Гог

НАЙ - ЧЕТЕНО

Д-р Емилия Апостолова: „Напълно съм убедена, че чрез ваксинирането ще успеем да си върнем живота“

08-01-2021

Д-р Емилия Апостолова: „Напълно съм убедена, че чрез ваксинирането ще успеем да си върнем живота“

Д-р Емилия Апостолова – зам. директор по медицинските въпроси в МБАЛ – Смолян и началник...

Ски зоната в Пампорово е затворена заради неблагоприятни метеорологични условия

11-01-2021

Ски зоната в Пампорово е затворена заради неблагоприятни метеорологични условия

Ски зоната в Пампорово днес е затворена заради неблагоприятни метеорологични услови, съобщиха от "Пампорово" АД.   В...

170 млн. лв. постъпления в НАП Смолян за 2020 г.

07-01-2021

170 млн. лв. постъпления в НАП Смолян за 2020 г.

Близо 170 милиона лева са постъпленията в офиса на НАП в Смолян за приходите през...

Please publish modules in offcanvas position.