Четвъртък, 19 Март 2015 18:02

С телескоп пред ПУ „Паисий Хилендарски“ наблюдават първото слънчево затъмнение за 2015 г.

ПУ „Паисий Хилендарски“ - Пловдив
ПУ „Паисий Хилендарски“ - Пловдив ПУ „Паисий Хилендарски“ - Пловдив снимка: ПУ
Преподаватели и студенти от Факултета по физика и инженерни технологии на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ ще наблюдават първото за тази година слънчево затъмнение с телескоп пред входа на висшето учебно заведение. Точно в 11:15 часа утре, 20 март, съоръжението ще бъде разположено пред сградата на Ректората на ул. „Цар Асен“ №24. Надяваме се да няма облаци и дъжд, за да може да се проследи явлението, каза деканът на факултета доц. д-р Желязка Райкова.

Разяснения за слънчевото затъмнение на място ще дава директорът на Националната астрономическа обсерватория „Рожен” и преподавател в Пловдивския университет – Никола Петров.

Явлението започва в 10:44 ч. утре с максимална фаза в 11:55 ч., когато Луната ще закрие половината от повърхността на Слънцето. Над Пловдив затъмнението ще приключи напълно в 12:59 ч.

От Факултета по физика и инженерни технологии припомнят, че наблюдаването на слънчевото затъмнение крие опасност за зрението. Поради това трябва да се осигурят специални предпазни слънчеви филтри, които се поставят на използваните телескопи, бинокли и зрителни тръби.
 

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!