Menu
Вторник, 28 Май 2013 15:55

С юбилейна изложба бе почетена паметта на Васил Бояджиев - Ачо

Публикувана от Прочетена 4986 пъти
Юбилейна посмъртна изложба на един от значимите смолянски творци – Васил Бояджиев – Ачо, бе открита в изложбена зала „Петър Стойков”. Поводът е 60-годишният юбилей на художника, който той, за съжаление, не дочака. Десетки негови близки, приятели, ценители на изкуството дойдоха, за да почетат паметта на му. „Тук, сред неговите картини, сред това, което го определяше, нека да си припомним нещата от живота на рано напусналия ни приятел”, каза Андрея Мановски. Според него Васко Бояджиев е бил от хората, които са сигурни в своята родина и категорично устояват  родовата си  памет. „Това се отразяваше в отношението му към Смолян и Родопите. Любовта му към родопската песен,  близостта му с фолклора го превърна в синоним на родопски художник”, каза още Андрея Мановски.
Той припомни нелеката задача на Васил Бояджиев като учител, с която обаче се е справил блестящо, за да ги има днес неговите благодарни ученици.  Мановски завърши словото си с фраза от творбата „Дон Кихот”, която Васко Бояджиев често е повтарял: „Свободата, Санчо, е на върха на копието”. „Свободата, която той ценеше изключетилно много. Истинската свобода, която сега напълно притежава”, заключи приятелят му.
Васил Бояджиев – Ачо ще остане в паметта на своите съграждани като ярък творец и добър човек, подал ръка на много деца и младежи да разберат изобразителното изкуство и да му се посветят. Самият той е израснал под крилото но друг голям художник  Любомир Самарджиев.
Дарованието на Васко Бояджиев се пробужда още в детските му години. „Когато, преди години, видях началните му черно-бели и цветни скици, останах поразен от таланта, който прозираше в тях”, разказа проф. Димитър Серезлиев. По думите му Бояджиев е от творците с освободен дух, без да робуват на натурата. „В неговите творби има много лиричност, много топлота. Изложбата е посмъртна, но изкуството на Васко Бояджиев - Ачо живее и ще живее. Неко го помним и уважаваме за всичко, което той направи и остави за нас”, призова проф. Серезлиев.
Васил Бояджиев – Ачо е завършил своето образование в Русия, където избира специалността Монументалната живопис – „Витраж”. Посетил е Бенин и Франция, впечатленията и преживяванията, от които са вплетени в картините му. Истинското творческо вдъхновение за художника остава родната му планина, която не може да се сравни с никое друго място  в света. Незабравимите му пейзажи ще продължават да ни срещат с фолклорната традиция, изваяна като образи на родопчанки или елементи от архитектурата. Ще ни срещат с красотата на природата, с  живота на Смолян, Златоград, Могилица, с много църкви,  вдъхновили художника да твори до болка и красиво.
 


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!