Самодейците от Върбина се представиха блестящо на фолклорен фестивал в Босна и Херцеговина

Самодейците от Върбина се представиха блестящо на фолклорен фестивал в Босна и Херцеговина
Самодейците при НЧ „Братан Шукеров- 1953“ с. Върбина, както винаги се представиха блестящо, този път в VII международен фолклорен фестивал на фолклора в град Пурачич, Босна и Херцеговина.
Фестивалът бе организиран за седми пореден път от Културно Уметско Дружество "Пурачич“ и се проведе в дните от 10 до 13 август.

Участие в него взеха страни като Хърватска, Македония, Турция, Черна Гора и над 30 фолклорни групи от Босна и Херцеговина, а единствените поканени представители от България бяха дамите от върбинското читалище.
В продължение на четири дни група за автентичен фолклор „Върбински извори“ и танцова група „Родопска китка“ представиха красотата и многообразието на нашия фолклор, пред повече от 10 хил. зрители в босненските градове Пурачич и Лукавац.
 
Освен с изпълненията на песни и танци, истинско удивление предизвикаха и автентичните върбински носии, с които самодейците бяха облечени по време на изявите си.
Въпреки, че фестивалът не е с конкурсен характер, върбинските самодейци бяха удостоени с отличия в различни категории - за песните, за хората, за носиите и разбира се за презентирането на българската „шопска“ салата.
 
По повод участието на самодейците Председателят на читалището Снежана Касабова сподели впечатленията си от събитието „нашето тазгодишно задгранично пътешествие в Босна и Херцеговина беше изпълнено с много емоции, творчески заряд и нови приятелства.
Представихме се прекрасно на фестивала, впечатлихме публиката, която беше многохилядна и бурно аплодира нашите изпълнения. Фестивалът се радва на огромен международен интерес.

Организацията беше отлична. Домакините се постараха да запълнят свободното време, като ни запознаха с културните забележителности в района. Освен емоциите на сцената, това, което също те завладява е културния обмен и приятелството, което се създава с участниците от другите страни. Нашият фолклор за тях е повече от удивителен и интересен.

Това, което изживяхме и видяхме, някак само с думи не може да се опише, а трябва да се изживее. Незабравимо ще остане участието ни в Босна и Херцеговина.“
 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре