Европейски информационен център "Европа Директно" Смолян
Искаме да чуем вашето мнение!
Това проучване е напълно анонимно.
Четвъртък, 21 Януари 2016

Съставът и мандатът на анкетната комисия за вредните емисии от колите са приети

Публикувана от
Съставът и мандатът на анкетната комисия за вредните емисии от колите са приети
   
На 21 януари Парламентът гласува за 45 члена на анкетната комисия за нарушенията на правилата на ЕС за тестове на вредните емисии от автомобили от страна на автопроизводителите. Комисията ще разследва също така и пропуските от страна на държави членки и Европейската комисия в налагането на стандартите на ЕС. Тя ще представи междинен доклад до 6 месеца и окончателен до 12 от започване на работа.
Евродепутатите одобриха състава на анкетната комисия за измерването на вредните емисии в автомобилния сектор (EMIS). Тя ще проведе първото си заседание през февруари, когато ще избере своя председател и заместник-председатели.
Комисията ще разследва:
–          предполагаемите пропуски от страна на Европейската комисия при надзора на тестовите цикли;
–          предполагаемите пропуски от страна на Европейската комисия и властите на държавите членки при предприемането на подходящи и ефективни действия за изпълнение и надзор на изпълнението на изричната забрана на коригиращи устройства;
–          предполагаемите пропуски на Комисията във въвеждането на тестове, които да отразяват реалните условия на ползване на автомобилите;
–          предполагаемите пропуски на държавите членки във въвеждането на разпоредби относно ефективни, пропорционални и възпиращи наказания за производителите в случай на нарушение; и
–          дали Европейската комисия и държавите членки са имали доказателства за използването на коригиращи устройства преди избухването на скандала на 18 септември 2015 г.
Припомняме: Искането идва след откритието в САЩ, че концернът „Фолксваген“ използва софтуер, който изкуствено намалява емисиите на NOx по време на тестове. През октомври 2015 г. Парламентът гласува резолюция, в която призовава за задълбочено разследване относно ролята и отговорностите на Европейската комисия и държавите членки и ги призовава да обявят какво са знаели за тези нарушения и какви действия са били предприети.
 
Българска Пресслужба в Европейския парламент
 
Прочетена 1555 пъти

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!