Menu
Понеделник, 15 Октомври 2018 18:43

Състезание и викторина за белия  бастун в Смолян

Публикувана от Прочетена 919 пъти
Състезание и викторина за белия  бастун в Смолян снимки: Росица ПРимовска

По повод Международния ден на белия бастун /15 октомври/ общинската организация на слепите в Смолян организира свои прояви – три вида състезания и обяд с викторина за историята и живота на Съюза на слепите в България и сродните му организации. В Златоград и Рудозем също   отбелязаха този ден, а в Девин ще го съчетаят с 13 ноември, когато е Международният ден на незрящите и Световният ден на добротата , каза председателката на Областната организация на съюза Теменужка Миткова, която и председател на Смолянската организация.

P1070264.JPG

Състезанието в Смолян бе в три раздела – ходене и ориентиран с бял бастун /помощно средство за придвижване и сигнализиране/, уцелване на топка в кош и хвърляне на обръч върху стойка. Малкото смелчаци да се състезават получиха искрени емоции и награди. Първенец за ползване на белия бастун стана Георги Пешев /с нулево зрение/, на обръча – Юлия Аянска /със завързани очи/, а на топката в кош – Живка Кънчева.  Първенците получиха награди, както и на последващите места – Ася Билюкова, Магдалена Евтимова, Росица Якубова, Юлия Стойчева. Удивително е желанието на незрящите да се справят, дори когато открито казват: „ Пенсиите ни са за една седмица – да си платим ток, вода и лекарства. Всичко поскъпва, даже и хлябът. Една държава посегне ли на хляба, не ни я хвалете. А на лекарствата сменят имената и ги продават с по-високи цени. Имаме членове със социални пенсии, които са под двеста лева. Как  се живее? Хора от селата не идват до болницата, защото не им стигат парите за пътни.“

P1070295.JPG

Теменужка Миткова, която за девета година води смолянската  организация напред, а е с остатъчно зрение,  е неуморима и обяснява защо: „Нашите хора трябва да могат да се справят  сами, колкото  може да не тежат на околните, да имат свой живот, да излизат навън и да общуват с хора, да се чувстват полезни. Затова имаме и занимания по интереси, освен всекидневните консултации, указания  и отделни помощи.  Сега правим цветя, сувенири от мъниста и стари вестници,  разни други ръкоделия, ходим на спортни състезания, имаме златни и сребърни медали  от фестивали за хора с увреждания, пътуваме. Поддържаме отлични взаимоотношения със Съюза на инвалидите  с председател Захаринка Славева, помагаме си във всичко.“

Членовете на смолянската организация са 359, най-възрастна е баба Фанка на 101 г., а най-млада е Анастасия /напълно незряща/, която сега  е на курс за масажисти в Пловдив. На 5, 6 и 7 ноември предстои участие на фестивал с изложба в Русе.

Росица Примовска

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!