Европейски информационен център "Европа Директно" Смолян
Искаме да чуем вашето мнение!
Това проучване е напълно анонимно.
Четвъртък, 26 Ноември 2015

Създава се стратегия на ЕС за борба с радикализацията на млади европейци

Публикувана от
Създава се стратегия на ЕС за борба с радикализацията на млади европейци
   
Терористичните атентати в Париж още веднъж подчертаха нуждата от координирани действия на страните членки и ЕС за предотвратяване на радикализацията и борба с тероризма. Това казва ЕП в обща резолюция, приета на 25 ноември т.г.. В нея се излагат конкретни предложения за обща стратегия за борба с екстремизма, която трябва да се прилага особено онлайн, в затворите и чрез образование и социално включване. Повече от 5 000 европейски граждани са се присъединили към терористични организации и други формации в Близкия Изток и Северна Африка. Става дума по-специално за ИДИЛ, Джабхат ан-Нусра и други.

Резолюция, изготвена от Рашида Дати (ЕНП, Франция), беше приета с 548 гласа „за“, 110 „против“ и 36 „въздържал се“.

Парламентът предлага засилване на обмена на информация между страните членки, като се създаде европейски черен списък с джихадисти и заподозрени в джихадистки тероризъм и подчертава нуждата от общо определение на „чужди бойци“, което да позволи криминалното производство срещу тях, когато се завръщат в ЕС. Той също така призовава страните членки да гарантират, че чуждите бойци се поставят под съдебен контрол и – при нужда – под административно задържане. Това трябва да става при завръщането им в Европа и да продължава, докато се извършва съответното съдебно производство.

Резолюцията подчертава нуждата от задължителни и систематични проверки по външните граници на ЕС. Тя настоява също така за засилване на обмена на информация между националните служби за сигурност и Европол, за да може заподозрените в тероризъм да бъдат по-добре откривани и следени. Евродепутатите призовават страните членки и да се възползват повече от инструменти като информационната система на Шенген.

Евродепутатите подчертават своята решимост да работят за постигане на споразумение за резервационните данни на пътниците в ЕС (EU PNR) преди края на 2015 г. При все това те подчертават, че това е само един инструмент в борбата срещу тероризма. Има нужда от всеобхватна антитерористична стратегия.

Парламентът предлага конфискуване на паспорти и замразяване на финансови активи за предотвратяване на напускането на ЕС. Такива превантивни мерки следва да бъдат придружени с горещи линии, на които семействата и приятелите да могат да получат бърза помощ, ако се опасяват, че някой може да се радикализира или е на път да се присъедини към терористична организация.

Подчертава се и нуждата от подсилване на междукултурния диалог чрез образователните системи и предотвратяване на маргинализацията и засилване на социалното включване в по-необлагодетелствани квартали.

Евродепутатите предлагат изолирането на радикализирани затворници като възможна мярка за предотвратяване на превръщането на затворите в благородна почва за разпространението на радикализъм и екстремизъм.

За да се спре разпространението на омраза и възхвала на тероризма в интернет, евродепутатите искат незаконното съдържание, което разпространява екстремизъм, да бъде бързо изтривано, в рамките на основните права и свободи. Страните членки следва да обмислят прилагането на правни действия, включително криминално производство, срещу интернет компании и социални медии и доставчици на услуги, които откажат да изпълнят административен или съдебен иск за изтриване на такова съдържание.

Българска пресслужба в Европейския парламент
 

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!