Сборници на неуморния родопски изследовател Петър Маринов бяха представени в Държавен архив Смолян

Сборници на неуморния родопски изследовател Петър Маринов бяха представени в Държавен архив Смолян
Вчера, 27 апр. 2023 г., в залата на Държавен архив – Смолян бяха представени два сборника на неуморния родопски изследовател Петър Маринов. Издаването им е посветено на 120 години от рождението му и са дело на сина му Александър Маринов. Книгата „Пиеси и драматизации“ с подзаглавие „с родопски сюжети и диалект“ подсеща читателя за богатството, което съдържа изданието.
 
Всеки изследовател би могъл да почерпи автентични данни за традициите и нравите на предците ни, също така да проследи развитието на езика от написването на пиесите до днес. Всеки любител на местния диалект би се радвал да притежава това издание или читателят просто да се потопи в едни отколешни времена.
 
Идеята за съхраняване и опазване за поколенията е в основата на втората книга, обект на представянето – сборникът „Среднородопски народни песни“. По сведения на Александър Маринов – папката с неиздадения материал е от 1929 г. Песните в него са над 80 на брой, като биват хороводни, битови, любовни и др. Друг интересен факт за сборника е, че издирвайки и съхранявайки народните песни, авторът ги и нотира. Вече над 15 книги от неуморния краеведски труд на Петър Маринов видяха „бял свят“, благодарение на също неуморните усилия на наследника му – Александър Маринов. Обширно и емоционално представяне направи доц. д-р Георги Митринов, който изтъкна безспорните достойнствата от художествена, историческа и краеведска гледна точка на изданията.
 
Публиката също оцени сборниците, г-н Маринов раздаде много автографи. Гости на събитието бяха: зам.-областният управител Христо Станчев, подполк. Събински - зам.-командир на 101 Алпийски полк, театралите Никола Пашов и Румен Бечев - директор на РДТ „Николай Хайтов“ - Смолян, Светлана Хаджиева - директор на Регионална библиотека „Николай Вранчев“ - Смолян, местни творци и изследователи като Никола Чернев, Ангел Шеев – Шею, Катя Сулинаджиева и др. За наша радост възрастовата граница на присъстващите беше от 4-годишни – прекрасната Вики до 90-годишни. 
 
Заедно с представянето на книгите, посетителите ни имаха възможността да разгледат изложбата, посветена на известния ни съгражданин и наш фондообразувател доц. Христо Гиневски. Представянето ѝ се състоя на 9 март 2023 г. в НЧ „Кирил Маджаров – 1866“ в Устово, Смолян. Заедно с юбилеен концерт и представяне на сборник с краеведски материали бе отбелязана 80-годишнината от рождението на доц. д-р Христо Гиневски. Фотодокументите в изложбата са от богатия личен фонд на известния краевед и историк, съхраняван в архива.
Източник: Държавен архив Смолян
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре