Сряда, 03 Юни 2020 18:51

Седмицата на водното спасяване от 1 до 7 юни

Седмицата на водното спасяване от 1 до 7 юни
|||| |||| ||||
„Всяка година първата седмица на месец юни спасителна служба към НС на БЧК обявява за седмица на водното спасяване. Целта е, непосредствено преди летния сезон, да запознаем хората с някои опасности, които крие водата и с правилата за безопасно къпане и плуване“, каза Огнян Данчев - председател на Дружеството по водно спасяване в Смолян. Миналата година, по време на седмицата на водното спасяване, се проведе открит урок в ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ в Смолян с доброволци. Основната идея на урока беше водното спасяване да бъде въведено като част от учебния процес в училище. „Целта ни беше постигната, защото месец по-късно колегите – учители по ФВС, преминаха обучение, добиха правоспособност и през настоящата учебна година, която е към своя край, активно се работи на тази тематика“, каза Огнян Данчев. По думите му спасителите, които произвежда Дружеството по водно спасяване в България, са достатъчно на брой. „Съдейки по заверените лични талони, имаме около 2 400 спасители за плувни басейни и водни паркове и около 1 400 - за море и открити водни площи. Това показва, че не може да се каже, че има недостиг на водни спасители. В Смолянска област имаме 12 подготвени спасители“, каза още Данчев. Според статистическите данни се наблюдава една трайна тенденция към намаляване на водните инциденти, особено тези, които завършват с фатален край. Миналата година удавянията в страната ни са били 93 в сравнение със 122 за предходната година. Значителен е спадът и при удавянията на децата под 18 години. За миналата година техният брой е 15, като се има предвид, че в по-ранен период са били по 30, 40. Председателят на Дружеството по водно спасяване в Смолян Огнян Данчев даде и препоръки към хората, които да спазват при посещение на водни обекти. „Най-важно е човек да не надценява собствените си възможности, да се информира от информационните табели, да гледа указателните знаци, да изпълнява указанията на спасителите и когато влиза във водата да влиза постепенно, за да няма рязка промяна в температурата на тялото, да не влиза във водата след обилно хранене или след употреба на алкохол“.
 
А за обучението по физическо възпитание и спорт в условия на дистанционно обучение Огнян Данчев, който е и преподавател каза: „Някои подценяваха физкултурата като предмет, но едва ли не се оказа, че сме много важни. При това извънредно положение, бяхме едни от най-важните двигатели да не позволим децата да се обездвижат и да поддържат функционалност. В същото време ние бяхме едни от най-затруднените, защото ако другите колеги имат учебници, сборници, дори и в електронен вариант, ние трябваше всичко да си измислим и да съчиним. Проблемът беше да изготвим материали, които да предоставим на нашите ученици и да ги накараме да поддържат физическа активност. Реагирахме добре и се надявам да сме постигнали добър ефект, но беше трудно“.

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!