Секретарят на община Баните Росен Кичуков: Посрещаме 8 хиляди туристи годишно

rosen_kichukovТрадиционният празник на Баните и минералната вода събра над 4 500 съборяни

Над 4 500 души събра традиционният празник на община Баните и минералната вода, който се проведе на 5 и 6 май в родопското село. През годините за  празничните дни се стичаха около 6 хиляди съборяни. Кризата обаче беляза и този вид прояви. Богата програма бяха подготвили и тази година организаторите за празника. Трима изявени общественици бяха наградени по време на официалната церемония. Това са  д-р Огнян Палавеев, Алеко Келешев и Веска Гаджалова. Купата на кмета в международния турнир по хокей на трева остана за отбора на Баните.

-    От кога води началото си празникът на община Баните и минералната вода, г-н Кичуков?
-    Този празник е съществувал от 1950 до 1972 г., след което е бил прекъснат за 15 години. През 1987 г. като млад специалист дойдох в Баните и бях от първите организатори на проявата. Тогава възродихме традицията. Вече 23 поредни години празникът се провежда в този си вид. Кулминацията винаги е на 6 май. На специална церемония, точно в 11 часа издигаме националния флаг и награждаваме изявени личности за заслуги в развитието на община Баните.

-    Кого наградихте тази година?
-    Тази година награждаваме 3-ма именити личности. Със званието почетен гражданин на община Баните отличихме д-р Огнян Палавеев. Той е управител на „Унифарм” АД. Преди две години стана носител на „Символичен ключ на Баните". Д-р Палавеев от 5 години помага на всички социално слаби и бедни хора, като осигурява за тях безплатни лекарства. Освен това на всяко тримесечие той успява да осигурява водещи специалисти - лекари, професори, светила в българската медицина, които преглеждат и лекуват нашите хора. В последствие за тези пациенти, които са минали през кабинетите в община Баните, приемът в медицинска академия и болниците в големите градове е по-лесен за тях. И всичко това е безплатно за населението тук. Следващият награден с големи заслуги за развитието на общината е Алеко Келешев. Той получава Златен плакет на община Баните. В момента има изградени две електроцентрали, които действат и в процес на изграждане са още 3 мини електроцентрали. В неговата фирма работят около 120 души и той е един от най-добрите работодатели. Тези 120 работници са с постоянна заетост, въпреки икономическата криза. Третият изявен родопчанин, който награждаваме тази година е Веска Гаджалова. Тя е  бивша учителка, живее в Давидкаво, а е родом от село Манастир. Заслугите й за развитието на културата и фолклора на територията на община Баните са изключителни. Автор е на книгата „Любовните песни на Манастир и Давидково”.

-    Тазгодишният празник с какво е по-различен от останалите?
-    Организаторите - община Баните, сме се постарали да не е по-беден от предишни години, въпреки икономическата и финансова криза. Естесвено,  разходите сме ги намалили на половина, но програмата, която предалагаме на населението ще задоволи всички интереси на присъстващите. Тази година празникът от 3 стана на 2 дни. За нас обаче празничните прояви отново са в рамките на три дни, тъй като на 4 май започна международен турнир за хокей на трева за купата на кмета на община Баните.

-    Кой стана носител на Купата на кмета?
-    Носител на купата станаха децата от Баните. Турнирът се провежда за четвърта година и до сега купата не е излизала от Баните.

-    Кои са болките на община Баните днес?
-    Община Баните не е изолирана от всички останали общини в България. Притеснени сме във всяко едно отношение. Безработицата до преди няколко години беше 13-14%, сега е около 23%. Това ни притеснява, но ние продължаваме да разработваме проекти и да осигуряваме инвестиции за работа на територията на общината, въпреки че това не е достатъчно. Най-големият проблем в момента е нестабилността на държавата, хората не могат да повярват, че нещо ще се промени. Ние сме най-близо до тях и те ни критикуват. В последните 2 месеца направихме отчет за дейността си през миналата година пред жителите на 20-те населени места в община Баните - какво сме свършили и какво не сме. Нашата амбиция за работа и развитие не е спряла нито за момент, но виждаме, че хората са обезверени и към момента не можем да им помогнем.
-    Освен това населението намалява, ние сме една от общините, където раждаемостта е най-ниска, а смъртността е най-висока. Това страшно много ни тревожи. Обезлюдяваме…

-    Минералната вода, която имате тук и туризма няма ли да върнат живота в общината?
-    Действително, това е бъдещето за развитието на общината. Имаме специално изработена програма за устойчиво развитие на туризма и тези успехи, които имаме да момента ги дължим на минралната вода. Годишно отчитаме около 8 хиляди почиващи в Баните. Да се надяваме, че страната ще излезе по-бързо от кризата, за да можем и ние да си стъпим на краката, и хората да имат повече доверие в централното управление.
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре