Събота, 19 Април 2014 00:00

Село Беден - област Смолян

село Беден
село Беден|||| село Беден|||| снимки: Смолян днес!||||
Село Беден е разположено край долината на Широколъшка река. Обградено е от смесени букови и борови гори, които са ошарени тук-там от китни поляни. Селото е в община Девин, област Смолян. Тук са Беденските бани, чиито минерални води са с темперантра 56-61 градуса. Над село Беден се намира старинната крепост Беаднос, при която по време на османското нахлуване в Родопите се водел жесток бой. Смелите защитници на крепостта били ръководени ог Грудю войвода.
 
Съществуват много предания за името на селото, но като най-вероятно се счита именно крепостта Беаднос, наричана от местното население Бадан. Друго предание гласи, че овчарят на селото е набеден, че откраднал мома от съседното село Лясково. Нещата стигат до съд. При разследването цялото село защитава своя съселянин, който в крайна сметка е оправдан, но остават "набедени" и оттам идва името на селото.
 
Според друго предание беденци са наклеветени (т. е. "набедени") от жителите на съседното село Брезе, че уж си присвоили част от тяхно землище. Въпреки, че са оправдани от съда, името на селото останало Беден. Трето предание е, че селото носи името си от бедната каменлива и непроизводителна земя. През 1959 г. в селото е открит средновековен християнски некропол от XI – XII в., а в землището му са открити следи от светилище на Тракийския Херос. Населението на селото е предимно българо-мохамеданско. Според Българо-турската спогодба от 1886 г. селото остава към Турция. Върнато е на България по силата на Букурещкия мирен договор 1913.
 
Наличието на природни феномени и забележителности, съчетанието на различни релефни форми с благоприятни климатични условия, разнообразната горска растителност и животински видове, са отлични условия за развитието на отдиха и туризма. Районът е с добри условия за почти всички видове и форми на алтернативен туризъм. Неоценено богаство са многобройните билки и редки защитени растителни видове присъщи за Родопите.Умереният климат, чистият въздух, слънчевите дни,   все повече се оценяват от български и чуждестранни туристи. Частните инициативи са насочени пряко към тази сфера - развинието на селският туризъм.
 
още снимки вижте в галерията
 

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

Всички маршрути и забележителности описани в този сайт са посетени от екип на Смолян днес. Информацията в този сайт може да служи единствено и само като ориентир и не може да бъде използвана за сериозни планирания и научни трудове. Много от маршрутите и забележителностите описани в този сайт са трудно достъпни и Ви препоръчваме да се информирате за актуалното състояние на маршрута или забележителността от най-близкия туристически информационен център преди да предприемете пътуване. Източник на информация за статиите в този сайт са официалните информационни табла на съответната забележителност, разкази на местни хора, както и лични наблюдения на екипа на Смолян днес. 

Така живеем в Родопите

14-02-2011

На Златна сватба в Момчиловци

Доверието и компромисът – това е разковничето на щастливия брак За 4-та поредна година смолянското сел...

Зимен празник се проведе в Стойките

13-03-2010

Зимен празник се проведе в Стойките

За поредна година в смолянското село Стойките си спретнаха весел зимен празник. 5 отбора мериха сили в дисцип...

Хаджичоневият род събра 60 наследници

25-05-2012

Хаджичоневият род събра 60 наследници

Четвъртата родова среща на Хаджичоневия род от Устово събра 60 наследници, някои дошли от Америка. По християн...