Събота, 19 Април 2014 00:00

Село Брезе - област Смолян

село Брезе
село Брезе|||| село Брезе|||| снимки: Смолян днес!||||
Родопското село  Брезе, с административен център град Девин е разположено високо над пътя между Широка лъка и Девин, по южните склонове на рида Чернатица. Смесените гори по билата с тъмния си цвят са дали името на рида. Според легендите селото е основано от преселници от село Гела, които първоначално се установили в местността Брезово - над село Беден, но били прогонени по сегашните земи. До селото се стига по стръмен криволичещ над урвите път.
 
Разположено високо на около 1300 метра надморска височина, за брезенчани основен поминък е животновъдството и картофопроизводството. В селото живеят над 500 души в запазените старинни каменни къщи. Някои от тях и сега търсят препитание от картофените ниви, други по строителните обекти извън селото. Училището до скоро било посещавано от ученици, но вече пустее. В село Брезе няма джамия, няма и църква. Започнат е строеж на църковен храм в селото, но той все още не е довършен.
 
Голяма част от населението е приело християнската вяра, но дори и тези, които не са се покръстили спазват християнските традиции. Местностите в околностите носят имена на християнски светци - връх "Свети Никола", "Света Елена", има новоизграден параклис в местността “Синора”.Ридът Чернатица е изграден от мраморни и гранитни скали. В планинските гънки сред вековните гори се намират чудновати природни образования - пещери, скали, скални мостове и други природни феномени.
 
Тук е неразработена пещера в местността “Каров мост”. Открити са останки от средновековно селище и некропол на връх “Свети Никола”.Голямото богатство на селото са лечебните топли минерални извори, извиращи на около 5 км южно от него в местността Беденски бани. Регионът на село Брезе е с добри климатични условия - мека зима, прохладно лято, много слънчеви дни, въздухът е свеж и приятно прохладен - всички услволия за развитието на селският еко-туризъм.
 
още снимки вижте в галерията

 

 

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

Всички маршрути и забележителности описани в този сайт са посетени от екип на Смолян днес. Информацията в този сайт може да служи единствено и само като ориентир и не може да бъде използвана за сериозни планирания и научни трудове. Много от маршрутите и забележителностите описани в този сайт са трудно достъпни и Ви препоръчваме да се информирате за актуалното състояние на маршрута или забележителността от най-близкия туристически информационен център преди да предприемете пътуване. Източник на информация за статиите в този сайт са официалните информационни табла на съответната забележителност, разкази на местни хора, както и лични наблюдения на екипа на Смолян днес. 

Така живеем в Родопите

Серафимовци искат да възстановят старата слава на връх Св. Неделя

09-07-2012

Серафимовци искат да възстановят старата слава на връх Св. Неделя

Екопътека, точно по рубежа на бойните действия на легендарния 21-и Пехотен Средногорски полк и неговият коман...

Жребецът Гошо-Мрак и кобилата Роза станаха шампиони

30-07-2012

Жребецът Гошо-Мрак и кобилата Роза станаха шампиони

Жребецът Гошо-Мрак и кобилата Роза станаха шампиони на Националното изложение на коне от породата каракачан...

Хаджичоневият род събра 60 наследници

25-05-2012

Хаджичоневият род събра 60 наследници

Четвъртата родова среща на Хаджичоневия род от Устово събра 60 наследници, някои дошли от Америка. По християн...