Село Чала - област Смолян

село Чала село Чала снимки: Смолян днес!
Село Чала се намира в община Борино, област Смолян. 8 километра го делят от общинския център и 56 километра от областния град. Пътят от Борино до Чала е тесен, но асфалтиран и добре поддържан. Селото е разположено на висок връх. От там е дошло и името му - "чал" означава висок връх с пасища.
 
 
Точно заради хубавите пасища, където пасли стадата си и обработвали земите си, на това място е създадено село Чала. Това било след 1912 година, до тогава жителите му населявали село Буйново. В близост до село Чала са туристическите обекти Ягодинска пещера и Дяволския мост. Най-високото място в района е връх Виденица, който е висок 1652м.
 
 
Както самото име показва от  това място се разкриват впечатляващи панорамни гледки, при ясно време стигат и до Беломорието. Върхът представлява интерес за археолозите и туристите. Разкопките доказват наличието на светилище. Местните разказват, че мястото има енергийна сила и лековита вода. От селото до върха има обозначена туристическа пътека.
 
още снимки вижте в галерията
 

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

нагоре