Петък, 18 Април 2014

Село Чокманово - област Смолян

Публикувана от
село Чокманово
село Чокманово снимки: Смолян днес!
село Чокманово|||| село Чокманово|||| снимки: Смолян днес!||||
Село Чокманово – името на селото е дадено от самите му жители – бегълци от околните селища на Родопите по време на турското робство. Те не приели чуждата религия, а турският владетел в тази част на Родопите ги се учудил на твърдостта и силния им дух. Нарекъл ги хора със силна вяра- “чок иман”.
 
И така днешните жители на Чокманово са потомци на българи, имали смелостта да се опълчат на потисничеството. Първото заселване е станало през 1600г. През 1836г. в селото е открито училище, а след дълга борба и пререкания с тогавашните власти е построена първата църква. В момента в селото има две големи източноправославни църкви и много параклиси в околности му.
 
Чокманово е живописно разположено на южните склонове на Кайнадинския рид. Редом със старите родопски къщи са построени и малки кокетни вилички. През летните месеци селото е много оживено, навсякъде из поляните и горите се разхождат хора правят пикници, къпят се във сините вирове на реката.
 
Летните вечери селото се огласят от родопски песни и модерни рок- и попхитове, символизирайки хармонията на отминалите времена и настоящето. В селото са родени много видни български учени, интелектуалци и спортисти. В околностите на Чокманово, по пътя за Смолян, се намира манастирът св.Атанас. На края на селото в посока село Смилян е изграден цех за преработка на диворастящи гъби.
 
още снимки вижте в галерията

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

Така живеем в Родопите

18 юни – празник на обединения град Смолян

28-06-2011

18 юни – празник на обединения град Смолян

На 18 юни Смолян отбелязва празника на обединения град. Датата се празнува за пръв път през 2010 година за 50-год...

Сдружение „Родопски хайдути” проведе втория по рода си хайдушки поход в Родопите

02-09-2013

Сдружение „Родопски хайдути” проведе втория по рода си хайдушки…

Сдружение „Родопски хайдути” проведе втория по рода си хайдушки поход в Родопите, в рамките на три поредни д...

Родопски кехаи журират каракачанки, овцевъдите – на ръба на оцеляването

08-05-2011

Родопски кехаи журират каракачанки, овцевъдите – на ръба на оцел…

Над 50 кучета от цялата страна дефилираха на Роженските поляни в Национален преглед на каракачанското куче, в...

Всички маршрути и забележителности описани в този сайт са посетени от екип на Смолян днес. Информацията в този сайт може да служи единствено и само като ориентир и не може да бъде използвана за сериозни планирания и научни трудове. Много от маршрутите и забележителностите описани в този сайт са трудно достъпни и Ви препоръчваме да се информирате за актуалното състояние на маршрута или забележителността от най-близкия туристически информационен център преди да предприемете пътуване. Източник на информация за статиите в този сайт са официалните информационни табла на съответната забележителност, разкази на местни хора, както и лични наблюдения на екипа на Смолян днес.