Петък, 18 Април 2014 00:00

Село Чокманово - област Смолян

село Чокманово
село Чокманово|||| село Чокманово|||| снимки: Смолян днес!||||
Село Чокманово – името на селото е дадено от самите му жители – бегълци от околните селища на Родопите по време на турското робство. Те не приели чуждата религия, а турският владетел в тази част на Родопите ги се учудил на твърдостта и силния им дух. Нарекъл ги хора със силна вяра- “чок иман”.
 
И така днешните жители на Чокманово са потомци на българи, имали смелостта да се опълчат на потисничеството. Първото заселване е станало през 1600г. През 1836г. в селото е открито училище, а след дълга борба и пререкания с тогавашните власти е построена първата църква. В момента в селото има две големи източноправославни църкви и много параклиси в околности му.
 
Чокманово е живописно разположено на южните склонове на Кайнадинския рид. Редом със старите родопски къщи са построени и малки кокетни вилички. През летните месеци селото е много оживено, навсякъде из поляните и горите се разхождат хора правят пикници, къпят се във сините вирове на реката.
 
Летните вечери селото се огласят от родопски песни и модерни рок- и попхитове, символизирайки хармонията на отминалите времена и настоящето. В селото са родени много видни български учени, интелектуалци и спортисти. В околностите на Чокманово, по пътя за Смолян, се намира манастирът св.Атанас. На края на селото в посока село Смилян е изграден цех за преработка на диворастящи гъби.
 
още снимки вижте в галерията

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

Всички маршрути и забележителности описани в този сайт са посетени от екип на Смолян днес. Информацията в този сайт може да служи единствено и само като ориентир и не може да бъде използвана за сериозни планирания и научни трудове. Много от маршрутите и забележителностите описани в този сайт са трудно достъпни и Ви препоръчваме да се информирате за актуалното състояние на маршрута или забележителността от най-близкия туристически информационен център преди да предприемете пътуване. Източник на информация за статиите в този сайт са официалните информационни табла на съответната забележителност, разкази на местни хора, както и лични наблюдения на екипа на Смолян днес. 

Така живеем в Родопите

Легенда разказва за несметно богатство под скали в Родопите

26-05-2015

Легенда разказва за несметно богатство под скали в Родопите

„Ако някога намерите имането ми, конете ще си подковавате със злато“, казал римски владетел, преди да н...

03-08-2009

Гайдарско надсвирване в Гела

Повече от 5 хиляди дойдоха в Гела през почивните дни за седмото гайдарско надсвирване на Илинденските поляни...

Зимен празник в село Солища 2009

25-03-2009

Зимен празник в село Солища 2009

Весел зимен празник си организираха в Солища. Поводът бе откриването на първия мини влек в селото. Празник...