Петък, 18 Април 2014 00:00

Село Гела - област Смолян

село Гела
село Гела|||| село Гела|||| снимки: Смолян днес!||||
В Перелишкия дял на планината Родопите, в подножието на вр. Голям Перелик, вр. Орфей и вр. Турлата е разположено прочутото гайдарско село Гела. 18 километра го дели от курорта Пампорово. На шест километра е от Широка Лъка, близо са село Солища и село Стикъл, хижите Ледницата и Перелик, пещерата Ледницата. За село Гела се знае, че е основано от траките. Било е населявано в древността от най-богатите членове на тракийското племе Беси.
 
Древната тракийска крепост „Градище” може да бъде видяна само на 5 километра от селото, където все още има останки от крепостта и от стари римски пътища. Населението на селото е християнско. Има две църкви. По-новата е Св.Богородица, а по - старата Църквата “Света Троица”, намираща се недалеч от Илинденските поляни и се издига върху основите на раннохристиянския манастир. При разкопки през 1905г. са открити основите на църква, оцветена отвътре в синьо, което е показателно за прехода от езичеството към християнството, остатък от култа на траките към слънцето.
 
Климатът в Гела е изключително приятен за почивка, а разхождайки се в околностите на селото, човек се наслаждава на красотата на природата, възхищава се на вековните гори. Заради свежия планински въздух и вятъра фион, идващ от Егейско море, престоят в село Гела е изключително полезен, благоприятен и има лечебен ефект върху заболявания, свързани с белите дробове. От хилядолетия всяка година ливадите край с. Гела, събират местните родопски родове по Илинден – първата неделя на месец Август. Край параклиса “Свети Илия”се провежда национално надсвирване с гайди.
 
Домакин е самодейният Фолклорният ансамбъл “Манол Радичев”, носещ името на неговия основател и ръководител - Манол Радичев – местен учител, патриот и  родолюбив българин. От създаването си до днес, Ансамбъл “Манол Радичев” изпълнява в най-чист вид музикално-танцови постановки от родопския фолклор. Самодейците събрани от магията на родопската песен, пречистващата сила на родопското хоро и желанието да се запазват традициите и обичаите, ги предават от поколение на поколение. Под звуците на магическия инструмент се извиват кръшни хора, еква планината от глъчка и веселие, от смях и песни. Хората се докосват до магията на планината и родопската каба-гайда.
 
още снимки вижте в галерията

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

Всички маршрути и забележителности описани в този сайт са посетени от екип на Смолян днес. Информацията в този сайт може да служи единствено и само като ориентир и не може да бъде използвана за сериозни планирания и научни трудове. Много от маршрутите и забележителностите описани в този сайт са трудно достъпни и Ви препоръчваме да се информирате за актуалното състояние на маршрута или забележителността от най-близкия туристически информационен център преди да предприемете пътуване. Източник на информация за статиите в този сайт са официалните информационни табла на съответната забележителност, разкази на местни хора, както и лични наблюдения на екипа на Смолян днес. 

Така живеем в Родопите

14-02-2011

На Златна сватба в Момчиловци

Доверието и компромисът – това е разковничето на щастливия брак За 4-та поредна година смолянското сел...

Всяка година стогодишната баба Шина води хорото на събор в Манастир

10-02-2011

Всяка година стогодишната баба Шина води хорото на събор в Манаст…

По-галям да давам, отколкото да взимам, казва столетничката Всяка година на Петровден 100-годишната баба Шина...

Над 2 хиляди души празнуват в Левочево

18-07-2010

Над 2 хиляди души празнуват в Левочево

Над 2 хиляди души събра смолянското село Левочево за традиционния си празник в навечерието на Илинден. Въпрек...