Петък, 18 Април 2014 00:00

Село Хасовица - област Смолян

село Хасовица
село Хасовица|||| село Хасовица|||| снимки: Смолян днес!||||
Хасовица е едно от трите сала Левочево, Писаница и Хасовица, към които води отклонението от пътя Пловдив - Смолян през Рожен, на около 5км преди квартал Устово. След Писаница на около 3км. асфалтовият път свършва в село Хасовица. То както останалите родопски села останало до 1912 година под турско робство. Но още през 1909 година, жителите на селото без разрешение от турските управници решили тайно да си издигнат църковен храм. В строежа се включили всички - от деца до старци. Тамошните местни майстори-зидари работели нощно време, пазени от постове.
 
Площта на църквата е над 200 кв.м, а височината до купола е 8 метра. Туската власт дала ферман за построяването на храма, който и до ден днешен се съхранява в църквата като нетленно свидетелство. В околностите на селото е параклиса "Свети Спас”, който близките години е възстановен.Името на селото произхожда от думата хас - чист, истински; хас-кьой – чисто, богато селище. Хасовица е селище с чиста девствена природа, район богат на земи и гори.
 
Надморската му височина от 1100м подсигурява невероятен изглед на надиплената Родопа планина. Още от стари времена е била оценена с изключителната важност земята, гората, въздуха, слънцето на Хасовица. То е едно от най – хубавите курортни села в Смолянско. Край селото се намира лечебен извор който местните хора наричат “Майката”, защото вярвали, че помага при безплодие. Десетината останали жители на селото с носталгия си спомнят за пълните къщи, дворове и мегдан на селото. Сега някои от тях са поели на плещите си развитието на селския туризъм.
 
С голам мерак са реконструирали къщите си в места за настаняване, разчитайки на условията за почивка, които предлага природата на Родопа планина. Село Хасовица е родното място на  Видинският митрополит Дометиан. През 2009 година по повод 100 годишнината от построяването на църквата "Свети Дух”, той гостувал на селото, което било истинско събитие. Тук е родното място и на  легендарния родопски гайдар Димитър Петковски, съпровождал на родопската певица Валя Балканска, на песента „Излел е Дельо хайдутин“, която лети в космоса.
 
още снимки вижте в галерията

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

Всички маршрути и забележителности описани в този сайт са посетени от екип на Смолян днес. Информацията в този сайт може да служи единствено и само като ориентир и не може да бъде използвана за сериозни планирания и научни трудове. Много от маршрутите и забележителностите описани в този сайт са трудно достъпни и Ви препоръчваме да се информирате за актуалното състояние на маршрута или забележителността от най-близкия туристически информационен център преди да предприемете пътуване. Източник на информация за статиите в този сайт са официалните информационни табла на съответната забележителност, разкази на местни хора, както и лични наблюдения на екипа на Смолян днес. 

Така живеем в Родопите

Празник на община Борино

16-03-2009

Празник на община Борино

Типичен пример за симбиозата на културите в Борино е почитаният както от християните, така и от мюсюлманите...

Празник на смилянския фасул

31-10-2010

Празник на смилянския фасул

Всяка година в последната събота на октомври смолянското село Смилян отбелязва традиционния празник на фа...

Какво е да срещнеш мечка – разказват двама млади смолянчани в книга за пътешественици

07-06-2013

Какво е да срещнеш мечка – разказват двама млади смолянчани в кни…

Двама млади смолянчани  -  Александър Караджов и Вилиан Стефанов,  ни повеждат по пътищата на своите ...