Петък, 18 Април 2014 00:00

Село Кошница - област Смолян

село Кошница
село Кошница|||| село Кошница|||| снимка: Смолян днес!||||
Кошница е планинско село, разположено в дебрите на Родопите. Къщите са се натъкмили в котловината и оформят дъното на голяма кошница, от където дошло и името на селото. Кошница е едно от китните села разположени по горното течение на река Арда или така нареченото Ардинско корито. В близост са селата Смилян, Могилица, Арда. И тук региона се развива успешно туристически и предлага добри условия за пешеходен, велосипеден, пещерен, конен, ловен и риболовен туризъм.

Предлагат се добри условия за отдих и почивка. До реката е изграден къмпинг "Трошачката", който предлага всички удобства.Многобройни са природните феномени в района на село Кошница. Един от тях е преходната пещера "Калето", която представлява огромен скален свод, водещ към върха, където са останките от стара крепост. Крепостта известна под името „Калето” се намира на атрактивен скален връх южно от селото. Тя е частично проучвана през 70-те години на миналия век. Според изследванията, съоръжението е византийско и датира от 6-и век.

От село Кошница след по-малко от 200 м пътеката води туристите до пещерата “Трите точки”. Тя е пропастна и влизането в нея става само с водачи-спелеолози и специална екипировка. На 1,3 км след село Кошница е изходният пункт на туристическият маршрут "“Гарга дере". След кратък преход по планинска пътека се стига до пещерата Голубовица. Тя е водна пещера с подземни езерца и поток. Несъмнено най-голямата атракция в района е пещерата Ухловица, която се намира на 2 километра от село Кошница. Включена в 100-те национални туристически обекта, тя е една от най-старите в региона и най-богатите на пещерни образувания пещери в България.

Предизвикателство са 180 железни стъпала до входа й и 288 стъпала вътре. Пещерата има зала на пропастите и завършва с 4 красиви езера, които рано през пролетта се пълнят с вода. Към най-голямото езеро се спускат каменните струи на Брилянтния водопад.Природата в продължение на векове е създала една причудлива гледка по пътя за село Кошница - скала с формата на череп. Малкото на брой жители на село Кошница с желание посрещат гостите на селото и предлагат гостоприемството си в уредените частни къщи за отдих и почивка.
още снимки вижте в галерията

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

Всички маршрути и забележителности описани в този сайт са посетени от екип на Смолян днес. Информацията в този сайт може да служи единствено и само като ориентир и не може да бъде използвана за сериозни планирания и научни трудове. Много от маршрутите и забележителностите описани в този сайт са трудно достъпни и Ви препоръчваме да се информирате за актуалното състояние на маршрута или забележителността от най-близкия туристически информационен център преди да предприемете пътуване. Източник на информация за статиите в този сайт са официалните информационни табла на съответната забележителност, разкази на местни хора, както и лични наблюдения на екипа на Смолян днес. 

Така живеем в Родопите

25 рода си дадоха първа среща в Бориково

06-09-2011

25 рода си дадоха първа среща в Бориково

Над 500 души от 25 рода се събраха на първия родов събор в смолянското село Бориково. Идеята за провеждането му с...

Клуб „Хоро” празнува 5-тия си рожден ден

18-10-2009

Клуб „Хоро” празнува 5-тия си рожден ден

С над 1000 приятели, подвластни на магията на фолклора, смолянският клуб „Хоро” отпразнува 5-ия си рожден ден в ...

Баба Марта посети децата от дома в Широка лъка

28-02-2011

Баба Марта посети децата от дома в Широка лъка

В навечерието на един от най-хубавите български празници – 1 март, малчуганите от дома в Широка лъка и жените ...