Петък, 18 Април 2014 00:00

Село Кукувица - област Смолян

Публикувана от
село Кукувица|||| село Кукувица|||| снимки: Смолян днес!||||
Село Кукувица е родопско село, част от община Смолян. Селото представлява пръснати по височините далеч една от друга самотни къщи, на 1550м. надморска височина. Село Кукувица е разположено по средата между Широка лъка и Чепеларе. Преди години Кукувица е наброявала около 150 души. Хората са си имали поминък, обработвали земята, отглеждали животни. Постепенно младите хора са се изселили. Към 2007 по данни на НСС селото е наброявало 12 жители, но сега то е съвсем обезлюдено.
 
Постоянните жители са две овчарски семейства и един софиянец. Много от наследниците на бившите местни жители се завръщат само през лятото.Мястото е прекрасно за отдих и туризъм. Интересно скално образувание се намира по горския път за с.Кукувица, на 100м от шосето. Погледнат от източната му страна, скалният блок има формата на човешка глава, в профил. Камъка има височина 7 метра и ширина 5 метра.
 
В кукувица се кръстосват туристическите пътища Пампорово – хижа Изгрев и Чепеларе - Широка лъка. От тук минава и древния римски път Солун – Драма – Кукувица – Персенк – Филипополес, по каменната настилка на който и днес изскачат искри от копитата на стопанските коне и „обутите” с шипове бизнесменски джипове.Кукувица е родното място на убитата през 1944 г. партизанка Катя Ванчева. Родната и къща се е срутила. Любителите на красотата хвърлят око още на Абрашевата панорамна чешма.
 
Отпиват леден еликсир и от Станкината и Ванината белокаменни чешми, по туристическия път се стига до хижата „Ловен бар”. Селото е електрифицирано, със самостоятелен трансформатор. Има изградена водопроводна мрежа от местни водоизточници, с прекрасни условия за туризъм и активна почивка. Предлага и райски условия за разгръщане на стопанската инициатива, а равното плато на Дългия картол – за летище.
 
ТУРИСТИЧЕСКИ МАРШРУТИ
От север по часовниковата стрелка:
Кукувица – Кепенека – Филипова бичкия – Чепеларе;   Кукувица – Бабина вода – Мечи чал – Пампорово; Кукувица – Бабина вода Стойките;   Кукувица – Ванина чешма – Ловен бар – параклис „Св. Константин и Елена”, откъдето се вижда телевизионната кула на връх Снежанка;   Кукувица – Ванина вода – параклис „Св. Пантелеймон” – Окманица – Стойките; Кукувица – Широка лъка;   Кукувица – Мечи гроб – Портата – параклис „Св. Кузма и Дамян”(Бистрица);   Кукувица – Мечи гроб – хижа „Изгрев”.
 
още снимки вижте в галерията

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

Всички маршрути и забележителности описани в този сайт са посетени от екип на Смолян днес. Информацията в този сайт може да служи единствено и само като ориентир и не може да бъде използвана за сериозни планирания и научни трудове. Много от маршрутите и забележителностите описани в този сайт са трудно достъпни и Ви препоръчваме да се информирате за актуалното състояние на маршрута или забележителността от най-близкия туристически информационен център преди да предприемете пътуване. Източник на информация за статиите в този сайт са официалните информационни табла на съответната забележителност, разкази на местни хора, както и лични наблюдения на екипа на Смолян днес. 

Така живеем в Родопите

Манол Ружинов: „Любов, вяра и надежда“. Това е за мен Сдружение „Родопски хайдути“

16-04-2019

Манол Ружинов: „Любов, вяра и надежда“. Това е за мен Сдружение „…

На 13 април патриотичната организация отбеляза тържествено 10-та си годишнина В продължение на десет години в...

03-08-2009

Гайдарско надсвирване в Гела

Повече от 5 хиляди дойдоха в Гела през почивните дни за седмото гайдарско надсвирване на Илинденските поляни...

20-03-2011

Коне теглят буса на Море от любов за Тодоровден в Момчиловци

Тодоровден събра стотици гости и жители на смолянското село Момчиловци за традиционните конни надпревари. ...