Петък, 18 Април 2014 00:00

Село Могилица - област Смолян

село Могилица
село Могилица|||| село Могилица|||| снимки: Смолян днес!||||
Смолянското село Могилица се намира на 35 км югоизточно от Смолян по поречието на река Арда. Разположено е по двата бряга на река Арда. През 1820-40 г. в селото е построен голям феодален „замък”, както го наричат историците, а всъщност конак – най-големият на Балканите за времето си. Той е замислен и осъществен като солидно зимно обиталище на легендарния Агуш Ага и неговите синове.Сградата е българският вариант на западноевропейските феодални замъци, единствен по рода си в тази част на Европа. Историята разказва, че строежът на Агушевия конак продължил 20 години.  Замъкът е с 221 прозореца, 86 врати и 24 комина. Разположен е сред чудната родопска природа с изглед към зелените ливади около брега на река Арда и горите над нея.
 
Конакът е толкова голям, че днес за него се говори в множествено число – Агушевите конаци. Те са затворено място, състоящо се от три последователни двора, изолирани един от друг с вътрешни зидове.Дворовете са заобиколени от жилищни и стопански постройки. Комините са високо зидани от дялан камък, повечето сдвоени и събрани със свод. Всички стаи, в които са живели господарите, са широки и светли, с камина в почти всяка стая. Прозорците са с дървени решетки от ситна плетеница. Таваните пък са с дърворезба, шкафовете са вградени, а атмосферата е като от приказката за „Неродена мома”. В началото на 19 век много малко са били вътрешните тоалетни дори и в Европа. Направен е бил и специален асансьор за издигане на храната от долния етаж на господарския. Все още не е изяснено защо една от стаите е с удвоени врати и стени. В нея има нарочно направен канал за подслушване на разговорите в горната стая.
 
Цялата постройка може да се определи като подобие на по-ранните родови замъци – с отбранителна кула и пригоден за дълъг огнестрелен отпор, с два реда шахматно разположени бойници. Много интересна е външната кула, която не се среща другаде в Родопите, външните й стени и стрехите на покрива са изографисани. Легенда разказва, че е дело на неизвестен родопски майстор, чиято дясна ръка е отрязана от Агуш Ага, за да е сигурен, че никога няма да бъде създаден подобен шедьовър. В махала Черешево недалеч от Могилица имало постройка, сега напълно рухнала, която в основни линии повтаряла архитектурната идея на конака в Могилица – там бил летния чифлик на същия Агуш ага.
 
Подобен конак има и в Буката. Някога партийните мъже си правели вътре софри на закрито. Храната се качвала и там в стаята за гости с асансьор, за да не виждат готвачите и местните как държавните величия ядат и пият, разказват местните. Сега от него нищо не е останало, окрадоха го – казва Ариф Агуш.Конакът в Буката дава ясна представа за богаташкия и същевременно красив, практичен стил на живот, спокойно съществувание на предците живели там. Доста по разкошен е обаче този в Могилица. Фамилията иска да го въстанови и отвори за туристите с проект по еврофондовете, което обаче засега още не е действителност. Историята на стопаните му е още по - интересна от стените му.
 
 още снимки вижте в галерията

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

Всички маршрути и забележителности описани в този сайт са посетени от екип на Смолян днес. Информацията в този сайт може да служи единствено и само като ориентир и не може да бъде използвана за сериозни планирания и научни трудове. Много от маршрутите и забележителностите описани в този сайт са трудно достъпни и Ви препоръчваме да се информирате за актуалното състояние на маршрута или забележителността от най-близкия туристически информационен център преди да предприемете пътуване. Източник на информация за статиите в този сайт са официалните информационни табла на съответната забележителност, разкази на местни хора, както и лични наблюдения на екипа на Смолян днес. 

Така живеем в Родопите

12-09-2010

Културни тържества Доспат-2010 отново събра хиляди родопчани в мес…

И тази година традиционните културни тържества в гр.Доспат се оказа като едно от най-масовите мероприятия з...

06-05-2009

В село Върбово на храмовия празник

Храмов празник чества днес църквата "Св. Георги" в с.Върбово. Строена през 1871г. тя е една от най-старите и в също...

Кукерски празник на месни заговезни в Орехово

10-02-2010

Кукерски празник на месни заговезни в Орехово

Традицията за кукерските игри в чепеларското село Орехово битува от незапомнени времена и продължава до де...