Село Момчиловци - област Смолян

село Момчиловци село Момчиловци снимки: Смолян днес!
Родопското село Момчиловци  се намира на 13 км от курорта Пампорово и 15 км от административния център Смолян. До селото води отклонение от пътя Пловдив -Смолян, през Рожен. Старото име на селото е Горно Дерекьой. Историята на селото е многовековна. След османското нашествие в землището на селото се преселили юруци — тюркски скотовъдци и пастири, които търсели по-удобни пасища за своите стада. През 18-19 век земите на юруците постепенно са изкупени от местното българско население.През 1836 година в селото е изградена църква, което е било причина в течение на няколко години малкото живеещи българи-мюсюлмани да се изселват. През 1934 година селото е преименувано на Момчиловци в памет на Момчил юнак, защитник на местното население от османците.
 

Крепостта на Момчил юнак, която е охранявала западната граница на Момчиловите земи се намира недалеч от селото. Селото и неговото землище са обитавани от траките от края на бронзовата епоха (1000 години пр.н.е.). Монети, керамика и сечива се съхраняват в местния музей за историята на селото, в който има няколко раздела: археология, етнография, възраждане, както и малка художествена галерия. Основния поминък на хората тук са животновъдството, картофопроизводството, дърводобива и туризма. Прочути са местните строители-дюлгери. Днес Момчиловци представлява предпочитана туристическа дестинация за тези, които търсят спокойствието и автентичността на дивното родопско село.
 
 
На туристите се предлага възможност да се запознаят с местните традиции и занаяти -дърворезба, шиене на родопски терлици и тъкане, да опитат от традиционната кухня на Родопите. От селото започват много туристически пътеки, които разкриват красотата на родопската природа и водят до историческите местности Момина вода, Рожен, Хайдушки поляни, до хижите Момчил юнак и Преспа, до Националната астрономическа обсерваторията на Рожен.  Аязмото е един особен феномен в село Момчиловци. Над селото, по посока на хижа Момчил юнак работи сноуборд парка. Там всеки гост може да практикува различни зимни спортове, далеч от натоварените писти на Пампорово.
 

Населението в Момчиловци много уважава християнските ценности. В околността на селото са построени 26 параклиса, на които  се провеждат събори за почитане паметта на християнските светци. Като празник на селото е обявен църковният празник „Св. Константин и Елена“. Той се чества на 21 май. Започва с празнична литургия в църквата и продължава със селско увеселение. Другият голям празник е Тодоров ден. Тогава се провеждат конни надбягвания. На участниците се организират различни конкурси и състезания - за най-стар кон, за най-красив кон, за най-як ездач. Читалището основно се грижи за културният живот на селото. Сформирани са гайдарска школа, танцови състави, детски състав за родопски песни. Момчиловци поддържат взаимоотношения с побратимено им село Авдира, област Ксанти, Гърция. В Момчиловци гостите се посрещат с подобаващото за родопчанина гостоприемство.
 
 

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

нагоре