Село Триград - област Смолян

село Триград село Триград снимки: Смолян днес!
Село Триград е разположено по Триградското карстово плато. Намира се на 1240 м. надморска височина, част е от община Девин, област Смолян.  26 км го делят от общинския център гр.Девин и на около 40 км западно от областния център – гр.Смолян. Селото е прорязано от Триградската река и Буйновската река, които образуват едни от най-красивите у нас проломи (ждрела). Скалистите им брегове са отлични алпийски обекти. Природните дадености и ресурси са предпоставка за развитието на туристическа дейност в село Триград. 
 
 
Семейни хотели, къщи за гости и частни квартири посрещат многобройните гости на селото, привлечени от красивата природа, природните забалажителности, запазените традиции и прочутото родопско гостоприемство. От селото започват много туристически пътеки и маршрути - х.Ледницата – с.Мугла – Чаирски езера; с.Триград – с.Ягодина-Ягодинска пещера /Буйновско ждрело/ и др. На гостите на селото се предлагат и различни атракции -  езда на коне и обучение с инструктор,  походи с мотори, съществуват възможности за скално катерене и делтапланеризъм. На 1,5 км от селото по пътя Девин - Триград е разположено Триградско ждрело един от стоте национални туристически обекта.
 
 
Триградският пролом е страшно дълбок. Скалите задушават реката, навлизайки във пролома реката отънява, каньона се стеснява. По скалите зеят пещерни дупки, най- известната от които е Харамийската пещера, която е пропастен тип пещера и предлагаща условия за екстремен туризъм. В близост до селото са  Ягодинската пеера и Дяволското гърло. На 19 км. източно от селото се намира защитената местност “Чаирите”. Тук са се запазили шест естествени свлачищни езера. На 25 км. югоизточно от селото се намира резерват “Шабаница”, където се опазва вековна буково-смърчова гора на възраст над 200 години, а на отделни смърчови екземпляри и над 350 години
 
 
Много е разнообразна флората и фауната в района на село Триград. Тук виреят много редки растителни видове. Цветовете на нежното планинско цвете силивряк красят поляните. Гнездят и много редки птици. Няколко са легендите за произхода на името и самото село. Едни търсятх смисъла на това странно име в трите върха, които го обграждат като градища. Най-достоверно звучи легендата, че името идва от тракийското Три Ибрие - Три града. На километри от селото са открити многобройни археологически находки - пещерни жилища и тракийски некрополи, които говорят за древния му произход.
 
 

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

нагоре