Европейски информационен център "Европа Директно" Смолян
Искаме да чуем вашето мнение!
Това проучване е напълно анонимно.
Събота, 02 Юни 2018

Селското стопанство в ЕС: модерна обща политика и справедливо финансиране

Публикувана от
Селското стопанство в ЕС: модерна обща политика и справедливо финансиране
   

Селскостопанската политика на ЕС след 2020 г. трябва да бъде по-интелигентна, справедлива и устойчива, наистина обща и по-добре финансирана, отбелязаха евродепутатите. Те изложиха приоритетите си относно новата обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. с 468 гласа „за“, 123 гласа „против“ и 89 гласа „въздържали се“.

Държавите членки на ЕС следва да могат да адаптират общата селскостопанска политика (ОСП) в съответствие с нуждите си, твърдят евродепутати. Те обаче отхвърлят всякакъв вид „ренационализация“ на ОСП, тъй като според тях това може да доведе до нарушение на конкуренцията в единния пазар.

ОСП трябва да се основава на общи европейски цели, правила, инструменти и проверки, настояват евродепутатите. Държавите членки трябва впоследствие да изготвят националните си стратегии в съответствие с нуждите си.

Въпреки че бъдещата селскостопанска политика на ЕС трябва да насърчава ефективността вместо уеднаквяването, селскостопанските дейности във всички държави членки трябва да са съобразени със същите високи стандарти на ЕС, а тяхното нарушаване трябва да води до сходни санкции, заявяват евродепутати.

Освен да подпомага европейските селскостопански предприятия да произвеждат безопасна и качествена храна на достъпни цени, бъдещата ОСП трябва ги направи по-екологично устойчиви и напълно интегрирани в кръговата икономика. Тя трябва да насърчава науката, научните изследвания и развитието на интелигентни земеделски практики, твърдят евродепутати. За да се постигне тази цел, те искат поне запазване на бюджета за ОСП на настоящото му ниво.

Парламентът също така изисква:

– директните плащания да продължат да бъдат напълно финансирани от бюджета на ЕС,

– да се намали бюрокрацията при задължителните озеленителни мерки и те да бъдат в по-голяма степен ориентирани към резултатите; доброволните мерки да бъдат опростени и обвързани с по-конкретни цели,

– нов европейски метод за изчисляването на директните плащания да замени предишните критерии за подкрепа и да подпомага тези, които предоставят допълнителни обществени ползи,

– по-ефикасни начини да се гарантира, че финансовата подкрепа на ЕС достига до реални земеделските производители;

– по-справедливо разпределение на фондовете на ЕС между държавите членки, взимащо предвид получените средства и разликите като цената на производство и покупателната способност,

– по-малко средства за по-големите стопанства със задължителен таван на европейско ниво,

– повече средства за подпомагането на развитието в земеделските региони,

– повече подкрепи за млади и нови земеделски производители, както и за тези, които са засегнати от променливостта на доходите и цените,

– да не се използват земеделски субсидии за отглеждане на бикове за бикоборство;

– да се изключат най-чувствителните сектори от търговски преговори,

– да се позволи финансова подкрепа, обвързана с производството – държавите членки да могат да предоставят помощи на ключови сектори, изпитващи затруднения, които да се използват за стратегически важно производство, например на протеинови култури, или за компенсиране на последиците от споразуменията за свободна търговия.

Необвързващата резолюция е отговор на съобщението на Комисията относно бъдещето на селскостопанската политика на ЕС и има за цел да повлияе бъдещите законодателни предложения относно реформата на ОСП, които се очакват в петък, 1 юни. Реформата на ОСП за периода след 2020 г., която е силно свързана с дебатите относно дългосрочния бюджет на ЕС, ще бъде приета заедно от Парламента и Съвета.

Информационно бюро на Европейския парламент в България

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!