Понеделник, 09 Юли 2012 21:24

Серафимовци искат да възстановят старата слава на връх Св. Неделя

Серафимовци искат да възстановят старата слава на връх Св. Неделя
   
|||| |||| ||||
Екопътека, точно по рубежа на бойните действия на легендарния 21-и Пехотен Средногорски полк и неговият командир полк. Владимир Серафимов, ще разказва за подвига на героите, отдали живота си за освобождението на Родопите
Малцина знаят, че решаващите бойни действия по време на Балканската война в нашия край са станали на връх „Св. Неделя” край с. Полк. Серафимово. Всички свързват връх Средногорец с така дългоочакваната свобода за Родопите, а истинската битка се е водила всъщност на този позабравен връх, носещ името на светицата. Затова серафимовци настояват в навечерието на 100-годишнината от Балканската война да се изгради екопътека точно по рубежа на бойните действия на легендарния 21-и Пехотен Средногорски полк, съобщи един от главните инициатори на предложението и буден серафимовец - Спиро Чавдаров. Идеята подкрепя и кметският наместник Михаил Василев. Екопътеката да започва  от местността Ючура и ще е дълга около 6 км. Ще минава през 4-те параклиса, които хората във времето са изградили в памет на героите. Малко под връх „Св. Неделя” има и гробище с кръст. По-възрастните местни жители в продължение на години са намирали кости, които са били на убитите войници. За незнайните герои те изградили това гробище. След като легендарния полк. Серафимов изрича думите: „ Да се отстъпи?! Не! Никога! Аз няма да отстъпя на противника селата, в които вчера бях посрещнат като освободител! Не! Нито поглед назад! На току-що освободения роб робство не ще върна пак! Вярвам в несломимата мощ на моя полк! През трупа ми трябва да се мине, пък тогаз!”, като подкрепление на нашите сили е изпратена рота  от Гара Бук, която се придвижва по-най бързия начин, без да нощува и почива до връх „Св.Неделя”. И именно тази помощ на новопристигналите войници е изиграла решителната роля за победата, разказа още Спиро Чавдаров.
 
Признателни серафимовци и смолянчани и тази година почетоха загиналите смели мъже за свободата на родината ни. На връх „Св. Неделя”, в едноименния параклис на 7 юли отец Димитър Одаджиев отслужи панихида в тяхна памет.
Беше извършен и водосвет за здраве и благоденствие. Беше почетена и Св.Неделя. Това правим всяка година, а ловците от Полк. Серафимово поддържаме и почистваме параклисите, грижим се за гробището, облагорадяваме терена. И се надяваме, че скоро отново ще си върнем статута на самостоятелна ловна дружинка, каза още Чавдаров.
С идеята да се изгради екопътека, където туристите да се разхождат и да си спомнят за славата на българските войни, да се поклонят в параклиса „Св. Неделя”, на чийто вход пише:”Тук през 1912 година започва атаката на 21-ви Пехотен полк за освобождението на Родопите”, са запознати областния управител инж. Стефан Стайков, кмета Николай Мелемов и представители на други институции. Надяваме се това наше предложение, за което вече имаме идеен проект, скоро да стане факт, защото народ, който не помни и не тачи историята и героите си, е обречен на гибел, коментира още Чавдаров.

 Виолета Филипова

 

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.

Така живеем в Родопите

Празник на Лъки и ден на миньора

30-08-2011

Празник на Лъки и ден на миньора

Родопското градче Лъки пак събра много гости от близо и далече за празника на града и деня на миньора. Традици...

Зимен празник в село Солища 2009

25-03-2009

Зимен празник в село Солища 2009

Весел зимен празник си организираха в Солища. Поводът бе откриването на първия мини влек в селото. Празник...

18-04-2009

По Великден на гости при щраусите

Ден преди Великден сме във фермата за щрауси в близост до Смолян, в местността Варадил. Времето е приятно и ...