Шестима отказаха цигарите в кампания на РЗИ

Шестима отказаха цигарите в тазгодишната кампания „Спри и спечели здраве”, която започна през месец май и бе организирана от РЗИ - Смолян. Общо 31 пушачи влезнаха в битка с вредния порок, но само три жени и трима мъже победиха и се отказаха от цигарите. Резултатите от кампанията отчете Деница Иванова - ст. експерт „Профилактика на болестите и промоция на здравето”, във връзка с днешния 17 ноември - международен ден без тютюнев дим. Хората, решили да отказват цигарите получиха никотинзаместващи таблетки, осигурени от популярна фирма за лекарства, която вече трета година е партньор на РЗИ в Смолян, посочи Иванова. В продължение на три месеца тези 31 човека са имали възможност да положат усилия, за да се освободят от вредния си навик.
РЗИ в Смолян бе подготвила грамоти и награди за хората, които са успели да се откажат от тютюнопушенето. Само един от тях обаче присъства и това беше Кузман Кузманов. „Пушач съм от 20 години и  причина, която ме накара да се откажа от този навик е финансова. Седнах и си направих сметка, че харча по 300 лв. на месец за цигари и си казах стига”, каза Кузман. Той бе поздравен от д-р Герджиков – директор на дирекция „Здравен контрол”.
От днес стартира нова кампания под надслов „Аз не пуша, не пуши с мен и ти”. Инициатори са клуб ,,Антиспин –Антидрога” към Обединен детски комплекс, Регионалната здравна инспекция, Български младежки червен кръст и Превантивно-информационен център по наркомании към община Смолян. Кампанията ще продължи до 5 декември - Международния ден на доброволчеството. Целта е  пушачите да се опитат да се откажат от цигарите поне за един ден, като спестените пари да се използват за лечение на болно дете. Клуб ,,Антиспин –Антидрога” в Обединен детски комплекс ще участва в подготвянето и разпостранението на над 1200   послания с ползите от неупотреба на цигари в 4 питейни заведения в града, към чаша чай или кафе. Освен това във фоайето на детския комплекс ще бъде разположена  компютърна презентация с придружаващи я постери.
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре