Шесткратно нарасна броят на наетите чужденци в Смолянско

Шесткратно нарасна броят на наетите чужденци в Смолянско

Общо 99 работници от трети държави са наети от работодатели в област Смолян през зимния сезон. Това сочат данни на Инспекцията по труда в Смолян за постъпилите уведомления за ангажирани чужденци на работни места в областта. 

В сравнение с миналата година, броят им е увеличен шесткратно,  като ръстът се дължи на работещите украински граждани. Работници от страни извън ЕС са наети предимно в хотели и ресторанти, главно в Пампорово, според Емилия Даракчиева, началник на Инспекцията по труда.

Няколко работници от трети страни са назначени и в Смолян и Чепеларе.  За миналото лято работодатели са избрали общо 21 чужденци от Молдова, Русия, Украйна, Узбекистан и Казахстан.

През летния сезон чуждестранните служители работили по договори в Смолян, Чепеларе, Златоград, Пампорово и Девин. През миналия зимен сезон работниците от страни извън ЕС са били едва 16, според данни от Инспекцията по труда. Увеличението на наетите граждани от трети държави се дължи главно на броя на започналите работа украинци, бягащи от войната. 

 

Източник: БНР

Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре