Menu
Сряда, 13 Март 2019 15:35

Школа за млади любознайковци  „Магическа наука“ организира Домът  на техниката – седалището на Регионалното сдружение на научно-техническите съюзи Смолян.

Публикувана от Прочетена 714 пъти
Надежда Митева Надежда Митева

През априлската ваканция Регионалното сдружение нанаучно-техническите съюзи в Смолян организират школа за млади любознайковци, наречена „Магическа наука“. Всички деца от четвърти клас нагоре, които проявяват интерес към физичните и химичните явления, могат да се запишат в Дома на техниката на стария център в Смолян, който се намира в сградата на бившия Детмаг, трети етаж. Информацията съобщи Надежда Митева – управител на Регионалното сдружение на Научно-техническите съюзи в Смолян. В частта по физика заниманията ще бъдат водени от Росица Георгиева. Вече е разработена и програмата, която включва различни теми – електричество, налягане, небесни тела и т.н. „Кръжочната форма ще започне през априлската ваканция. Според интереса и възможностите на децата, можем да уговорим по една сбирка месечно, а след това през лятната ваканция ще го възобновим отново“, каза Надежда Митева. По време на заниманията изцяло ще се набляга на експериментите и опитите, които децата сами ще правят. Няма да има писане на дъска или изчисляване на формули.  Заниманията ще се провеждат в демонстрационния кабинет в Дома на техниката, специално оборудван за различни експерименти в областта на физиката и химията. „Имаме и идея да направим този кабинет като музей на физиката и химията, в който да могат и гости на града да видят интересни демонстрации или да направят сами опити“, посочи Митева.

Сдружението на Научно-техническите съюзи в Смолян, заедно с един учител ентусиаст – Росица Георгиева, организира и посещения в различни учебни заведения, където провежда изнесени уроци. Подобни инициативи досега са реализирани в СУ „Антим І“ в Златоград, в ОУ „Стою Шишков“ в Търън и в ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ в Смолян. Тази седмица интересни уроци  с демонстрации ще могат да наблюдават учениците от Грохотно, Смилян и Момчиловци.  За инициативата получават финансова подкрепа от най-голямата социално отговорна инициатива „Ти и Лидл“ за по-добър живот. „За съжаление, все още нямаме достатъчно добра комуникация с училищата в града за провеждане на подобни уроци“, отбеляза Надя Митева. Тя прикани всички граждани на Смолян, които имат идея как да се направи науката по-атрактивна, да дойдат в Дома на техниката. Митева обясни, че през лятото биха могли да организират кратки курсове по програмиране на игри и роботика, ако децата на Смолян проявяват интерес. Освен това са отворени и за други кръжочни форми.

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!