Симптоми и лечение на болките в кръста

Боли ви кръстът. Знайте, че това не се случва само на вас и вие въобще не сте изключение. Напротив – установено е, че заради това неприятно усещане хората най-често стигат до лекаря. Нещо повече – досадните, а често и мъчителни болки в кръста са водеща причина за инвалидност в световен мащаб.

Добрата новина, особено ако не сте  стигнали 60-те, е , че при навреме взети мерки, болката ви може изчезне и да остане само споменът за нея. Дори простото домашно лечение, съчетано с правилен двигателен режим, ще излекува кръста ви в рамките на няколко седмици. 

карт_11.jpg

Симптоми

Болката в кръста може да варира от мускулна болка до усещане за стрелкане, парене или пробождане. Освен това тя  може да се разпространи от кръста надолу по крака. Навеждането, усукването, повдигането, изправянето или ходенето могат да влошат състоянието ви.

Ако кръстът не ви мине от само себе си или с подръчни домашни средства за седмица, две или малко повече, значи е време да потърсите лекар. Симптомите, които трябва да ви подтикнат към това са:

 • Болката продължава повече от няколко седмици.
 • Болката става все по-силна и не се подобрява с почивка.
 • Разпространява се надолу по единия или двата крака, особено под коляното.
 • Чувствате слабост и единият или двата ви крака са изтръпнали.
 • Наред с болката в кръста сте започнали необяснимо да отслабвате.

Макар и много рядко, но това, че ви боли гърбът, може да е сигнал за наличието на сериозно заболяване. Потърсете незабавна помощ, ако:

 • Болките в кръста водят до проблеми в чревния и пикочополовия тракт. Болките са придружени с втрисане.
 • Болката е в следствие на падане, удар в гърба или друго нараняване. 

карт_22.jpg

Причини

Състоянията, които обикновено водят до болки в кръста, включват:

 • Разтягане на мускули или връзки. Това може да ви се случи при рязко движение, вдигане на по-голяма тежест, продължително повтарящи се движения и др.
 • Издути или спукани дискове. Това може да стане поради различни причини и в началото може да не усещате болка. Болестта, наречена дископатия, често се открива при рентгенови снимки на гръбначния стълб, компютърна томография или ЯМР, направени по друга причина.
 • Артрит. Областта на гърба и кръста често се води до остеоартрит. В някои случаи артритът на гръбначния стълб може да доведе до стесняване на пространството около гръбначния мозък, състояние, наречено спинална стеноза.
 • Остеопороза. Прешлените на гръбначния стълб могат да получат болезнени счупвания, ако костите станат порести и чупливи.
 • Анкилозиращ спондилит (аксиален спондилоартрит). Това възпалително заболяване може да причини сливане на някои от костите в гръбначния стълб. Това прави гръбначния стълб по-малко гъвкав.

 

Рискови фактори

Никой не е застрахован от внезапна поява на болки в гърба и кръста. Специалистите казват, че за помощ при тях са идвали даже тийнейджъри. Вижте кои фактори могат да увеличат риска от развитие на болки в кръста:

 • Възраст. Болката е по-честа с напредване на възрастта, започвайки около 40-те.
 • Обездвижване. Когато човек използва слабо мускулите си на корема или гърба.
 • Наднормено тегло. То натоварва допълнително гърба и кръста.
 • Заболявания. Някои злокачествени заболявания или артрит също се проявяват с болки в кръста.
 • Психологически предпоставки. Тревожност, депресия или стрес могат да са причина за болки в гърба и кръста.
 • Пушенето. Пушачите имат повишен процент на болки в гърба. 
 • Предотвратяване на болките в кръста

Избягвайте движения, които усукват или напрягат гърба. За да използвате правилно тялото:

 • Стойте изправени. Не се прегърбвайте. Поддържайте неутрално положение на таза. Когато стоите прави за дълги периоди, поставете единия си крак върху ниска табуретка, за да облекчите част от натоварването върху кръста. Редувайте краката. Добрата стойка може да намали напрежението върху мускулите на гърба и кръста.

карт_33.jpg

 • Седете правилно. Столът, на който седите по време на работа е добре да има удобна облегалка с подлакътници, която ще създаде добра опора за гърба и кръста. Поставянето на възглавница или навита кърпа в областта на кръста може да запази нормалната му извивка. 
 • Ставайте внимателно. Избягвайте вдигането на тежести, ако е възможно. Ако трябва да вдигнете нещо тежко, оставете краката ви да свършат работата.  Дръжте товара близо до тялото си. 

Лечение

Когато болката в кръста стане много упорита, посещението при лекар е неизбежно. Той ще ви прегледа и може да ви изпише обезболяващи лекарства или гелове. Би било чудесно, ако те ви помогнат, но това рядко се случва толкова бързо.

Затова се прибягва до образна диагностика, която най-добре ще покаже кои участъци от гърба, кръста и гръбначния стълб са засегнати. Добре се повлиява болката в кръста от физиотерапевтични процедури, които задължително трябва да ви бъдат предписани от лекар. В най-тежките случаи се стига до хирургична намеса.

карт_44.png

Инверсна лежанка

Добро средство за намаляване на болките в гърба и кръста е уредът, известен с името инверсна лежанка. Той действа на принципа на декомпресията в гръбначния стълб и мускулите по гърба и кръста под въздействието на собственото тегло.

С този иновативен уред можете лесно да заставате под различни ъгли с главата на долу до пълно изправяне. Висенето в това положение за няколко минути на ден ще ви помогне да се почувствате определено по-добре.

Лежанката можете да закупите по интернет от сайта lejanki.bg. Пак там ще намерите пълно упътване как да я използвате.

Източници на изображения: lejanki; Pixabay

 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре