Скулпторът Рашо Митев от Смолян грабна специалната награда на генералния спонсор на Международния фестивал на пясъчните фигури в Русе

Скулпторът Рашо Митев от Смолян грабна специалната награда на генералния спонсор на Международния фестивал на пясъчните фигури в Русе
Над 10 000 русенци, гости на града и туристи, акостирали на русенския бряг са посетили първото издание на Международния фестивал на пясъчните фигури Русе 2015.
Точно по обяд се състоя официалната церемония за обявяване на носителите на призови и специални награди и отличаването на лауреатите.

Журито в петчленен състав с председател Валентин Георгиев – председател на Съюза на българските художници в Русе, беше изключително затруднено в своя избор. И все пак на първо място в състезанието е фигурата на Мария Антоанета, изваяна от скулптора Донатас Моцкус от Литва. Той заяви, че не всеки бряг заслужава такава кралица. На второ място е класирана фигурата на Самурая, дело на скулптора Кацухико Чаен. А на трето място в състезанието е класирана фигурата на Индиана Джоунс, изваяна от Иля Филимонцев от Русия.

Наградата на Кмета Пламен Стоилов беше присъдена на Инес Валтере – Уланде за нейния неповторим Уди Алън от пясък.
Наградата на фондацията „Русе – град на свободния дух“ беше присъдена на Якуб Зимачек за неговото намигване към филма на Емир Костурица „Черна котка, бял котарак“.
 

Рашо Митев от Смолян, който сътвори Спайдърмен, грабна специалната награда на генералния спонсор „Каолин“ АД.
Другата специална награда – на втория основен спомоществовател „Интертранс 21“ ЕООД отиде при скулптора от Асеновград Огнян Читаков.
Третият генерален спонсор „Булмаркет“ ООД връчи награда на консултантите на фестивала с признание и благодарност. Това са Ирина Тафлевская и Руслан Коровков. Именно те двамата в края на следващата седмица ще предадат символично на кмета на Община Русе Пламен Стоилов първата в Русе алея на Холивуд. Темата „Кино“ вдъхнови творците именно защото първата кинопрожекция в България се е състояла в Русе.

Оценката и наградата на публиката е за скулптора Даниел Кънчев от Русе, който развълнува всички с пясъчните Мерилин Монро, Чарли Чаплин и Хлапето и персонажа от първия български филм „Българан“.  
Консултантите на фестивала ще продължат своята работа както по собствените си скулптури, така и по финалната обработка на творбите, които се състезаваха за призовите места. Целта на тези довършителни дейности е да се запази възможно най-дълго пясъчното изкуство от влиянието на атмосферните условия, информират от община Русе.
 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре