Menu
Понеделник, 07 Януари 2019 18:21

След Богоявление на  Ивановден Църквата почете тържествено Кръстителя на Иисус Христос

Публикувана от Прочетена 675 пъти
След Богоявление на  Ивановден Църквата почете тържествено  Кръстителя на Иисус Христос снимки: Росица Примовска

Ден след като отбелязахме Богоявление – Кръщаването на Иисус Христос в река Йордан и гласа, който се  чул из облака: „Този е Моят възлюбен Син: Него слушайте!“ /Лука.9:35/, Църквата днес  /7 януари, Ивановден/  тържествено почете паметта на Кръстителя като Събор на свети пророк и предтеча Кръстител Господен  Йоан.  Възпоменаването на този празник, наречен  Събор, е определено, за да се  призоват на светата Литургия всички вярващи да прославят „най-големия между родените от жена“ /Матей.11:11/.

P1120456.JPG

Празничната св. Литургия  по този повод  в смолянския храм „Св. влмца Неделя“ отслужи  архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие  архимандрит  Висарион, който е и предстоятел на храма.  С него съслужи иконом Запрян Шиков от храма и секретар на Архиерейското наместничество. Помощници им бяха иподяконите Даниел, Валери  и Иван. Литургията се съпровождаше от песнопенията на църковния хор с диригент Росица Казалиева.

Евангелските текстове, прочетени по време на Литургията, припомниха живота и значението на Йоан Кръстител като предтеча, който подготвя пътя на Христос, като вестител на Божията воля да обновяваме душите си  чрез покаяние и необходимостта за следваме съветите на Спасителя.

P1120495.JPG

Архимандрит Висарион поздрави  имениците  и семействата им, като пожела Божия закрила над домовете  и чадата им. Помоли се и за свещениците от Смолянска духовна околия, като произнесе имената на всички, започвайки с имениците отец  Иван Василев и отец Иван Марински - да имат здраве и добро  служение.

На всички в храма пожела Божието благословение  и  Неговата велика милост  и общението със  Светия Дух да бъдат  над  нас, като изрече преди това молитвата за закрила и  благоденствие на българския народ.

P1120414.JPG

Тържественото богослужение завърши с многолетствие – изпълнение от духовниците и хора на песнопението „На многая лета“, съпроводено с продължителен камбанен звън.

 Росица Примовска

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!