Menu
Сряда, 30 Август 2017 17:51

След успеха на „Невястата”, ансамбъл „Родопа” с нов спектакъл „Нощ на фолклора”

Написана от
Прочетена 1253 пъти
След успеха на „Невястата”, ансамбъл „Родопа” с нов спектакъл „Нощ на фолклора” снимка: община Смолян

През новия, 57 –ми, творчески сезон на ансамбъл „Родопа” ще бъде реализиран нов спектакъл с работно заглавие „Нощ на фолклора”, съобщи гл. художествен ръководител на ансамбъла Адриан Петров. Тази негова идея за фолклорно шоу се е появила вследствие на последната им репетиция през миналия сезон, в която е успял да види наличието на много красиви костюми от различни фолклорни области и на толкова неизползвани и непоказвани до момента неща, които могат и са задължени да покажат на публиката.

Новият творчески сезон ще е натоварен и амбициозен като предходния и развитието на ансамбъла ще бъде в две насоки. Първата е традиционният фолклор като ще продължават да откриват неоткрити досега певчески форми. Втората насока е фолклорна лаборатория „Родопа“, а зад това наименование се крият идеите му за развитие от леки до по-сериозни експерименти. „И тази година в първата си част ще бъде сезонът на трите формации, т.е. записи в националното радио на хора и оркестъра и концертни програми”, посочи Петров.

През последните години ансамбъл „Родопа“ е обновен, възроден и пише своята нова история, обобщи художественият му ръководител. Той представи няколко факта, които говорят красноречиво за възхода на ансамбъла. „Само от последния творчески сезон имаме 34 големи участия, реализирани с над 70 000 лева приходи. Ансамбълът наложи своето присъствие в цялата страна, не само с уникалния спектакъл „Невястата“, който е гледан до сега от 10 000 души в градовете, които е представен. В Смолян пък е поставен недостижим рекорд по посещаемост. Шест пълни зали в РДТ .

„Това са над 4 000 души, само в нашия град. Като прибавим всички останали концерти и участия в страната и по покана от неправителствени организации и помощи с концертни участия с благотворителна цел, ансамбъл „Родопа“ разкрива в целия си блясък своето лице“, уточни художественият ръководител. По неговите думи този успех се дължи и на помощта, която получават от Община Смолян. Ръководството на “Родопа” ще продължи разговорите с Министерството на културата с настояване формацията отново да получи статут на държавен ансамбъл.

„34 големи участия на ансамбъл „Родопа“ при 52 седмици в годината е красноречив знак, че нещата вървят в правилната насока. Това каза при откриването на новия сезон на ансамбъл „Родопа“ зам.-кметът Марин Захариев. По думите му приходите, които са имали през миналия творчески сезон показват, че ансамбълът е работеща структура. Той пожела на целия екип успешен нов сезон.

Пресцентър на община Смолян
 

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!