Menu
Четвъртък, 28 Март 2019 10:44

Слово, музика и еврейска култура въздействаха емоционално на райковската публика

Публикувана от Прочетена 652 пъти
Диварова, Саша Гъделева, на пианото Антония Василева Диварова, Саша Гъделева, на пианото Антония Василева снимки: Сийка Кетева

Литературно четене на тема „ Многообразието на словото-път за духовно съвършенство“ се проведе в залата на НЧ“ Балкански просветител 1871“ на 26 март т.г. Гости на събитието бяха Елена Диварова – член на Дружеството на писателите в Пловдив, Саша Гъделева, секретар на НЧ “Шалом Алейхем 1945“ и  Недялка Мачокова  - ръководител РЕКИТЦ  - Смолян.На фона на фотоизложба от младия автор от Райково Венцислав Огнянов и на класическа музика прозвуча словото на Елена Диварова.Под  формата на игра със звуци и думи тя състави заедно с публиката любимото  си изречение: Аз обичам България. Поетесата прочете свои стихотворения от стихосбирката „Луда капка дъжд“.Със своето обаяние авторката пренесе учениците в царството на словото, което е неизчерпаем извор на духовност.

DSCN6348.JPG

Венета Бимбашиева открива срещата

След музикалната пауза, в която се изявиха изпълнители от Школата по пиано и Цигулков ансамбъл „Виолина“, думата взе Саша Гъделева.Тя разказа за традиционните празници на евреите и показа предмети, използвани в бита и културата на еврейския народ.

         Срещата завърши с прочувствено инструментално изпълнение на песента „Евкалиптова гора“ на певицата  Ищар.  

             Събитието се провежда в съответствие с приоритетите на Комуникационната стратегия на Република България за ЕС за 2019 година и представя Европа като континент с множество различни традиции и езици, но също и с общи ценности.

Сийка КЕТЕВА

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!