Случаите на рак на маточната шийка в Смолянско са малко, но се откриват късно

riokoz_smolyan_002В област Смолян случаите на рак на маточната шийка са сравнително малко - 14 случая годишно на 100 000 население, съобщиха от пресцентъра на РЗИ - Смолян. Тревожното е, че  повечето се откриват късно – в трети или четвърти стадий на заболяването. Данните бяха съобщени по време на провелата се в залата на Планетариума  среща – презентация по темата:   „Ваксинопрофилактиката срещу рака на маточната шийка”, организирана от Регионална здравна инспекция – Смолян и Българското дружество на онкогинеколозите по повод Световния ден на здравето 7-ми април. Темата предизвика интереса на медицински специалисти, студенти и граждани. Мероприятието беше уважено от народния представител  д-р Даниела Дариткова, от кмета на община Смолян Дора Янкова и от заместник директора на Агенцията по храните д-р Тенчо Тенев.
Лекторите – д-р Анета Начева и доц. Николай Василев от Клиниката по обща гинекология, както и д-р Андрей Галев – директор на Научно – приложен център по военна епидемиология и хигиена , запознаха присъстващите с развитието на процеса от папиломавирусното инфектиране до развитие на рак на маточната шийка, ваксините срещу това заболяване и алгоритъма на поведение при ваксинация. Ракът на маточната шийка е едно от най - разпространените злокачествени заболявания сред жените в  България, която е сред високо засегнатите страни в Европа и на междинна позиция в световен мащаб. Годишно у нас заболяват около 1000 жени, а около 400 умират от рак на маточната шийка. На териториален принцип в страната ни се очертават области с ниска заболеваемост - Смолян, Кърджали, Пловдив, и други – с високо ниво на засягане: Плевен, Перник, Ловеч. В повечето случаи заболяването е открито след вече изявени симптоми и едва в 10 % -  по време на профилактичен преглед с цитонамазка. Специалистите подчертаха важността на организирания популационен скрининг, какъвто у нас няма, за ранното откриване на болестта.
Д-р Даниела Дариткова в качеството си на народен представител и заместник - председател на парламентарната комисия по здравеопазване в Народното събрание заяви, че са предприети мерки с цел намаляване случаите на това онкологично заболяване. От миналата година ваксината срещу рак на маточната шийка е в имунизационния календар на страната ни като препоръчителна и се работи по въпроса  да се включи в списъка за реимбурсация.
Човешкият папилома вирус може да предизвика заболявания и у  мъже и у жени, които обикновено протичат без симптоми. Най - уязвими са момичетата по време на пубертета и в млада възраст.
В заключение директорът на РЗИ д-р Мими Кубатева каза, че независимо от ниската честота на случаи в Смолянска област, информацията ще ни провокира да се замислим за сериозността на проблема и важността на профилактиката.
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре