Menu
Сряда, 18 Октомври 2017 10:19

Служители от ГДБОП разговаряха със смолянски ученици за опасностите, които крие Интернет

Написана от
Прочетена 1666 пъти

Срещата бе организирано от „Превантивно - информационен център по наркомании” при община Смолян

Служители от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” се срещнаха със смолянски ученици и разговаряха за опасностите, които крие Интернет. Мероприятието бе организирано от „Превантивно - информационен център по наркомании” при община Смолян . Лектор на информационната среща бе инспектор Любомир Тулев от сектор „Трансгранична организирана престъпност“ при ГДБОП.

Учениците от 8 и 9 клас бяха запознати с рисковете и опасностите, които крие Интернет. Инспектор Тулев разказа на тийнейджърите действителни случаи с деца, станали жертва на престъпления чрез Интернет, като с тези реални примери ги подкани да бъдат изключителни внимателни във виртуалното пространство, най-вече какво и с кого споделят, какви снимки публикуват, в какви сайтове за запознанства се регистрират. Служителите от ГДБОП разказаха на учениците за интернет-престъпленията, като ги запознаха с правила, които е добре да спазват при работа в Интернет.

Антимафиотите ги посъветваха да не дават на никого лична информация за себе си или за свои близки. При възникнал проблем с непознат в Интернет да не си казват “не е страшно, ще се оправя сам”, да не дават пълна идентификация за себе си. Да направят настройките на личните си профили така, че да са видими само за техни приятели. Ако някой, с когото са се запознали в глобалната мрежа, започне да настоява за среща или да иска от тях да вършат неприлични неща, да споделят с родител или със специалист. Да не привличат вниманието на непознати със свои предизвикателни снимки. Да са наясно, че във виртуалното пространство трудно може да се разпознае насилника. Да не забравят, че всичко, качено в интернет се пази на сървърите и веднъж качено, не може да се изтрие. За съжаление с развитие на технологиите, достъпът на децата до социалните мрежи е твърде лесен. Важна е работата по превенцията, работата в училище и в семейна среда, заяви инспектор Любомир Тулев

Той призова децата да не се страхуват да споделят с родителите си, с учителите си или с полицията, ако някой в Интернет ги заплашва или тормози и им предоставиха адресите на два сайта, на които могат да сигнализират за интернет-престъпления: www.cybercrime.bg и www.safenet.bg. Учениците с интерес слушаха и гледаха предоставената им информация, и задаваха се много въпроси по изключително важната за тях тема.

Пресцентър на община Смолян

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!