Смолян изпрати епископ Антоний, владиката ще служи в Берлин

hramov_praznik_juni_2010_023
Стотици родопчани се събраха за храмовия празник на втората по големина църква в България и символ на Смолян - „Св. Висарион Смолянски”. Четири години след откриването на храма, християните сведоха глави пред подвига, добродетелността и  житието на светеца и се помолиха за по-добри бъднини. Няколко века след мъченическата гибел на Св. Висарион за христовата вяра, този храм стана седалище на епископ.
hramov_praznik_juni_2010_004hramov_praznik_juni_2010_007
На храмовия празник – 26 юни, смолянчани със сълзи изпратиха за Берлин своя владика – Константийски епископ Антоний, който две години сееше семената на вярата в Родопите и стана любимец на деца и възрастни, на бедни и богати, на обикновените хора и елита в региона. „Новото назначение на Негово Преосвещенство Константийски епископ Антоний е служение далеч от България. Светият синод единодушно удовлетвори желанието на Западно- и Средноевропейския ни митрополит Симеон, който от дистанция е наблюдавал делата и качествата на Антоний и пожела той да бъде негов викарий”, каза Пловдивският митрополит Николай, който заедно с епископ Антоний отслужи тържествената литургия на храмовия празник.
hramov_praznik_juni_2010_013hramov_praznik_juni_2010_028
По думите му, когато отиде в Европа, епископ Антоний няма да целува ръката на папата , а  ще проповядва вярата в континента пред всички наши сънародници, отишли да търсят препитанието си далеч от родината ни. „Ти дойде и научи верния народ на Смолянска духовна околия на вяра и благочестие, сега иди и научи народа на Европа на вяра и добродетелност. Не е леко да носиш кръста на вярата извън пределите на отечеството, но ти бъди скала, стълб и крепило на Светото православие”, каза митрополит Николай на епископ Антоний. По решение на епархийския съвет на Пловдивската Света митрополия  архимандрит Висарион - игуменът на Кръстова гора, е назначен за архиерейски наместник на Смолянска духовна околия. На празника той бе представен пред хората в региона и бе приветстван от местната власт и родопчани.
hramov_praznik_juni_2010_017hramov_praznik_juni_2010_021
Кметът Дора Янкова връчи на епископ Антоний „Златен плакет на община Смолян”, юбилейна грамота и кристалния знак на града,  заради високите му духовни постижения и активен обществен живот през последните две години в Родопите.  „Епископ Антоний е неразделна част от голямото смолянско семейство, той укрепи вярата, обедини ни около църквата с типичната си благост и човеколюбие, създаде младежкия православен център „Чисти сърца” и напълни храмовете с хора”, каза кметицата. Тя подчерта, че мисията за православие в Европа е свято дело, също толкова, колкото и православието в Родопите.
hramov_praznik_juni_2010_024hramov_praznik_juni_2010_029
„Отнасям в сърцето си любовта на Родопите, която любов ще раздавам на сънародниците ни зад граница”, каза развълнувано епископ Антоний и благодари на институциите и родопчани за топлото изпращане. Децата от „Чисти сърца” изпратиха своя епископ с концерт.
 
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре