Вторник, 22 Октомври 2019 09:53

СМОЛЯН ОТБЕЛЯЗА ТЪРЖЕСТВЕНО 107 ГОДИНИ СВОБОДА ЗА РОДОПИТЕ

СМОЛЯН ОТБЕЛЯЗА ТЪРЖЕСТВЕНО 107 ГОДИНИ СВОБОДА ЗА РОДОПИТЕ
|||| |||| Снимка: Община Смолян||||
Смолян отбеляза тържествено 107 години от Балканската война и Освобождението на Родопите от османско владичество. Особена тържественост доби празникът тази вечер, когато се проведе тържествената заря-проверка, с която бяха почетени имената на героите, сражавали се в Балканската война, освободителна за Родопите и Смолян. В ритуала участваха 101 Алпийски полк – Смолян, Представителния духов оркестър на Сухопътните войски – Пловдив, Трети ученически гвардейски отряд – Смолян и ученически блок от ППМГ „Васил Левски“ . Тържествената проверка се командва от майор Владимир Сариев и бе приета от командира на полка полковник Димитър Кацаров.

„107 години от паметните дни на октомври 1912 г. са повод, който ни кара да си спомним за саможертвата на хилядите знайни и незнайни синове на България, пролели мъченическата си кръв за Освобождението на Родопите и превърнали връх Кавгаджик, наречен днес Средногорец във връх на нашето национално самочувствие и българска гордост“, каза в тържественото си слово вр.и.д. кмет на Смолян инж.Мариана Цекова. Тя отбеляза, че днес изразяваме своята синовна признателност и преклонение пред силата на духа и родолюбието, в името на свещената българска свобода.
„Поклон пред пълководския талант на полк.Владимир Серафимов- освободителят на Родопите, олицетворение на бойния дух на Българската армия. Поклон пред неговите храбри войни- героите от 21-ви Средногорски полк, които се врекоха на родопската свобода. Помним и техния завет – да бъдем единни в името на Майка България. Нека с достойнство и толерантност обединим стремежите си за просперитет на държавата ни и да работим за успешното бъдеще на Родопския край“, каза още инж.Цекова.

Тържествено слово по повод Празника на Смолян и годишнината от Балканската война, освободителна за Родопите, произнесе и областният управител Недялко Славов.

По повод празника на Смолян бяха получени поздравителни адреси от президента Румен Радев , от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, НСОРБ и др.

На тържествената заря проверка присъстваха още депутатите д-р Даниела Дариткова, д-р Красимир Събев, Дора Янкова, архимандрит Висарион, секретарят на община Смолян Момчил Николов и др.

По-рано през деня, смолянчани се поклониха и пред паметника на полк. Серафимов в центъра на Смолян, където бяха поднесени венци и цветя.

Преди тържествената заря-проверка в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ се проведе Надпяване в музея: Гласът на България Атанас Кателиев и гласовете на НУФИ „Широка лъка“.

Оставете коментар

Екипът на Смолян днес! Ви благодари, че използвате кирилица. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от администраторите на сайта. Коментари на латиница не се допускат.


Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!