Menu
Петък, 07 Юни 2019 18:50

Смолян отново ще е домакин на Националния фолклорен фестивал за хора със специфични потребности

Публикувана от Прочетена 1460 пъти
На 15 и 16 юни в Смолян ще се проведе VІ-ти национален фолклорен фестивал за хора със специфични потребности под надслов „В планината на Орфей – 2019“. Организатор е Фондация „Център за устойчиво развитие, образование и напредък“ в гр. Неделино. Фестивалът ще се проведе с финансовата подкрепа и под патронажа на Министерството на културата и областният управител Недялко Славов, съобщи изпълнителният директор на Фондацията Емил Костов. Ще участват над 45 организации от цялата страна и от Гърция, Македония и Сърбия. Около 700 души ще се изявят на сцената. Тазгодишното издание на Фестивала е в чест на 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция и 30 години от учредяването на Съюза на инвалидите в България. Фестивалът за хора със специфични потребности има състезателен характер и участниците ще бъдат оценени от професионално жури, а най-добрите ще получат медали.
 
Началото на Фестивала за хората със специфични потребности е поставено още през 2002 година. Първоначално като Регионален фестивал и туристически поход и се провежда на връх „Света Неделя“ между общините Златоград и Неделино. В следващите години интерес започват да проявяват и организации от други общини в България и съседни страни. Той прераства в национален. За трети пореден път се провежда в град Смолян. „Целта на фестивала е да освободим от стреса хората със специфични потребности, особено по-младите, които трябва да придобият самочувствие и увереност. Освен това искаме да променим нагласата на българското население и на българските управници към нас. Искаме да покажем, че сме живи хора, дори уникални в дадени области. Вярно е, че много неща не можем да правим, но пък и много можем. Ние не искаме милостиня от държавата. Искаме да не ни отнема правата, които имаме и да си свърши задълженията спрямо хората с увреждания“, отбеляза Емил Костов.
 

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!