Смолян се прости актрисата Емилия Ованесян

Снимка: БНР

Днес Смолян се прости с актрисата Емилия Ованесян, която в края на миналата седмица загина при пожар в апартамента си. Поклонението пред тленните останки на обичаната актриса бе от 10 до 13 часа във фоайето на Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“ в Смолян. 

Емилия Ованесян е в състава смолянския театър от 1981 година. От тогава до сега актрисата създава над 100 запомнящи се роли. Обичаната актриса е и режисьор на множество спектакли. За ролята на Аркадина в „Чайка” на А.П.Чехов, режисьор Илиян Николов, Емилия Ованесян бе удостоена с наградата „Аскеер, 94”. Тя получи и наградата за главна женска роля на Фестивала „Малки театрални форми” – Враца за ролята на Виктория в спектакъла „Виктория”. 

Десетки жители на града и културни дейци се простиха с актрисата.

Смолян трябва да се гордее, че един такъв човек, такъв творец обрече живота си на града, каза министърът на културата Кръстю Кръстев. Министърът, който дълги години бе директор на Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“, не скри, че актрисата е била значителна част от живота му като човек и творец. „С нея започнахме преди 27 години тук. Колко много хубави неща са минали през главата ми. Тя имаше много възможности. Това е достойно за уважение, хората трябва да го знаят“, добави Кръстю Кръстев.

Кметът на община Смолян Николай Мелемов също поднесе цветя. Той заяви, че ще направи предложение в Общинския съвет зала в театъра да бъде кръстена на Емилия Ованесян. „Това е най-малкото, което може да се направи за нея. Тя заслужава почитта на цялата смолянска общественост и на всички хора, които обичат театъра и културата. Трябва да почитаме, да уважаваме хората, които са дали живота си на Смолян и културата“, посочи кметът на Смолян.  
 
Източник: БНР
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре