Смолянчани катерят в памет на 12 години от смъртта на алпиниста Христо Христов

Смолянчани катерят в памет на 12 години от смъртта на алпиниста Христо Христов
Планинарска среща в памет на алпиниста Христо Христов, който преди 12 години изкачи Еверест, организират община Смолян, Клуб по алпинизъм „Христо Христов” и Сдружение „Свободно европейско общество”. Събитието ще се проведе на 22  май /неделя/ на изкуствената стена за катерене при екопътека „Невястата”. Тя се намира над параклиса „Св.Пантелеймон” по пътя Смолян-Пампорово. Общината осигурява безплатен транспорт – тръгване на 22  май от 9.00 -9.30 часа от храм „Св.Висарион Смоленски” и обратно. Планинарската среща  ще бъде открито в 10,30 ч. С помощта на инструктури, от 10  до 14.00 часа, ще могат да се използват съоръженията. С  безплатен достъп ще бъдат изкуствената стена за катерене, Железен път - системата от метални стълби и парапети, позволяваща преодоляването на труднодостъпни скални терени, екипирани турове за скално катерене и Алпийски тролей. От 14,00  часа ще бъдат наградени най-добрите млади таланти и ще бъде закрито състезанието. Около 100 деца са заявили участие в планинското катерене, съобщи Даниела Керкелова, която отговаря за „Спорта” в общинската администрация.  
Организаторите канят жителите и гостите на град Смолян да участват в планинарската среща в памет на смолянския алпинист .
Христо Христов прави безкислородно изкачване на „Еверест” на 20 май 2004 г. На слизане, остава завинаги под върха. Паметни са неговите думи: „Не е важен върхът, а пътят извървян до него”.

Виолета Филипова, Пресцентър на община Смолян„„
Вашият FACEBOOK коментар ...
нагоре